Kostnice si osobnost českého církevního reformátora Jana Husa připomíná celý rok

Mistr Jan Hus zemřel pro své vyznání na hranici v plamenech za hradbami středověké Kostnice. V tomto jihoněmeckém městě si osobnost Husa u příležitosti 600. výročí jeho smrti připomínají celý rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova nazývaná Konzil, kde byl volen papež

Budova nazývaná Konzil, kde byl volen papež | Foto: Adriana Krobová

Kostnice si nepřipomíná jen mistra Jana Husa, ale i celý Kostnický koncil, který trval od roku 1414 do 1418. Proto připomínkové akce začaly už loni.

Rok 2014 byl věnovaný císaři Zikmundovi, který nechal koncil svolat, aby vyřešil krizi v církvi, jenž měla v té době tři papeže.

Letošní rok je věnovaný Janu Husovi, kterého koncil odsoudil jako kacíře a nechal ho upálit. Město je vyzdobené vlajkami a prapory s Husovým jménem. Celý rok probíhají různé akce, výstavy nebo prohlídky města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost českého církevního reformátora Jana Husa si připomíná i německá Kostnice. Ve městě natáčí zpravodaj Pavel Polák

Průvodci se tu převlékají do středověkých kostýmů. Většina prohlídek sice probíhá v němčině, tento týden ale i v češtině.

Konají se tu také ekumenické bohoslužby, včera byla odhalena socha Jana Husa, město připravilo i řadu multimediálních projektů – například aplikaci pro chytré telefony. Na různých místech ve městě se spouští rozhlasová hra, ze které se posluchač dozví, co se před 600 lety ve městě odehrávalo.

Koncil Kostnice pouze hostila, o upálení rozhodovali zejména kardinálové a další církevní hodnostáři. Dnes se proto město snaží o smíření historických událostí, vysvětluje je v souvislostech a tak si je i připomíná.

Nová socha Jana Husa v Kostnici. Šestitunová skulptura znázorňuje hořící kalich | Foto: Pavel Polák

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme