Královský palác v Bruselu se změnil v obklíčenou zónu

Upozornění Spojených států na hrozbu teroristických útoků se promítlo i do zabezpečení Euro-asijského summitu v Bruselu. Sjede se na něj 36 šéfů států nebo jejich vlád a deset ministrů zahraničí z dalších zemí. Česko zastupuje prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euroasijský summit v Bruselu hlídá policie a ostnatý drát

Euroasijský summit v Bruselu hlídá policie a ostnatý drát | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Okolí královského paláce v centru Bruselu se proto stalo nepřístupnou zónou, chráněnou stovkami, možná i tisícovkami policistů.

Zátarasy z ostnatých drátů, policejní hlídky na dohled od sebe, uzavřené ulice, změněné trasy autobusů a výluky tramvají. Tak se do života Bruselanů promítl summit, na které se scházejí hlavy členských zemí Evropské unie s šéfy šestnácti zemí Asie a třemi velkými zeměmi, které mají na euroasijský prostor vliv.

Bezpečnostní opatření začala už v neděli večer a potrvají do úterního pozdního odpoledne. Kolem královského paláce, kde budou prezidenti a premiéři jednat a kde je přijme na recepci i král Albert II., je zcela vyloučen jakýkoli provoz.

Cestující musejí vystoupit z tramvají před uzavřenou zónou a nastoupit do nich zase o několik set metrů dál za dalšími zátarasy. V metru se objevilo více policejních hlídek a odpadkové koše jsou zavařené autogenem, aby se do nich nedaly odložit nebezpečné předměty.

Pavel Novák, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme