Kreml varoval před unáhlenými soudy o výsledcích jednání v Minsku

Ruské vedení dnes varovalo před „unáhlenými“ soudy o nezdaru sobotních rozhovorů v běloruském Minsku, věnovaných urovnání kritické situace na východě Ukrajiny. Mluvčí Kremlu novinářům řekl, že výsledek rozhovorů ukáže až čas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Dějněgo (vlevo), zástupce luhanských separatistů, a Denis Pušilin (vpravo), představitel Doněcké lidové republiky, na jednání v Minsku

Vladislav Dějněgo (vlevo), zástupce luhanských separatistů, a Denis Pušilin (vpravo), představitel Doněcké lidové republiky, na jednání v Minsku | Zdroj: Reuters

„Na hodnocení je příliš brzy,“ konstatoval podle agentury Interfax mluvčí Dmitrij Peskov. „Musíme počkat, abychom mohli výsledek jednání vyhodnotit.“

Podle informací z Minsku účastníci rozhovorů běloruskou metropoli opustili bez podpisu jakéhokoli dokumentu. Novinářům ani nesdělili své bezprostřední dojmy z jednání.

Podle ukrajinského exprezidenta Leonida Kučmy, který v Minsku zastupoval kyjevské vedení, povstalci kladou ultimáta a odmítají jednat o příměří. Zástupce luhanských separatistů Vladislav Dějněgo po návratu z Minsku konstatoval, že pokroku nebylo dosaženo proto, že Kyjev není schopen kontrolovat své jednotky bojující na východě.

Vzbouřenci neuznávají Kučmovy pravomoci a žádají Kyjev, aby na jednání vyslal skutečně zplnomocněného zástupce. Jejich stanovisko dnes překvapivě kritizoval Peskov, který Kučmovu roli hájil.

„Bývalý ukrajinský prezident je plnoprávným zástupcem Kyjeva, kterého delegovala nynější hlava státu Petro Porošenko,“ řekl Peskov.

Doněcký vyjednavač Denis Pušilin podle agentury Interfax potvrdil, že další z hlavních příčin sporů je vedení frontové linie, od níž by bojující strany měly stáhnout těžkou bojovou techniku.

Kyjev trvá na tom, aby platilo vyznačení dojednané v rámci prvního příměří počátkem září. Vzbouřenci, kteří od té doby na několika místech fronty postoupili, prosazují aktuální linii bojového dotyku.

„Fakticky dosažené pozice jsou objektivnější,“ prohlásil Pušilin.

Jakýkoli dokument o příměří a stažení zbraní jsou podle Pušilina i Dějněga vzbouřenci ochotni podepsat až v případě, že ukrajinský prezident Petro Porošenko vydá svým jednotkám na Donbasu rozkaz k zastavení palby.

Pak prý jsou vedoucí představitelé „lidových republik“ Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij ochotni odjet do Minsku a memorandum o příměří stvrdit podpisem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme