Křesťanští duchovní ve městě Como nabízejí útočiště uprchlíkům. Jiná víra není překážkou

Pomáhej bližnímu svému i člověku v nouzi, přesně těmito slovy se řídí lidé z italských klášterů a kongregací, kteří se starají o uprchlíky z muslimských zemí. Desítky migrantů díky tomu bez ohledu na odlišnou víru našly útočiště i střechu nad hlavou v Domě svatého Guanelly v městě Como u hranice se Švýcarskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Domě svatého Guanelly v italském městě Como pomáhají uprchlíkům, bez ohledu na jinou víru

V Domě svatého Guanelly v italském městě Como pomáhají uprchlíkům, bez ohledu na jinou víru | Foto: Robert Mikoláš

Malým nádvořím se rozléhá zvuk ocelových hrabiček. V rukou je pevně svírá šestatřicetiletý Sulejman, který se ze dne na den stal zahradníkem.

Stříhá, pleje, zametá, prostě se stará, aby zahrady v celém areálu a zejména pak u kostela Nejsvětějšího srdce jen kvetly.

Dnes už vyčistil grottu, malou umělou jeskyni se sochou Panny Marie, teď zvelebuje prostranství mezi křesťanským svatostánkem a sirotčincem. Bez ohledu na to, že je muslim.

Přehrát

00:00 / 00:00

V italském městě Como pomáhají křesťané muslimským uprchlíkům. Reportáž natočil Robert Mikoláš

Svou rodnou zemi Nigérii opustil už před půl rokem. Doma mu hrozila smrt. Je totiž homosexuál, což byl také důvod, proč se bál chodit i do školy. Proto děkuje Bohu, že nový domov našel tady na severu Itálie – v katolické kongregaci svatého Guanelly, kterou řídí Don Davide.

Mladý duchovní se v současnosti, kromě péče o seniory a hendikepované, věnuje také třiceti uprchlíkům ze subsaharské Afriky.

Ostatně jeho kancelář zdobí vedle vyobrazení Panny Marie s Ježíškem a fotografií posledních tří papežů také kresby s typicky africkými motivy včetně černošek, které na hlavě nesou džbány na vodu.

Don Davide učí uprchlíky italsky i různým řemeslům, aby dokázali sehnat práci.

Sedmadvacetiletý Matsu – také z Nigérie a také muslim – oťukává omítku kostela. Jako zedník prý má šanci se uplatnit, a i když dosud žádné stálé místo nesehnal, věří v lepší budoucnost. A to i díky duchovním, jako je Don Davide.

Ten vysvětluje, že kongregace svatého Guanelly dostává od státu na každého dospělého uprchlíka 34 eur na den. Na nezletilé jim však nikdo nepřispívá, jsou tedy odkázáni na vlastní zdroje.

Naštěstí děti do osmnácti let učí italští dobrovolníci zdarma přímo v sídle kongregace, dospělí migranti pak docházejí do škol v městě Como.

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme