Krevní testy zatím MERS na Slovensku neprokázaly, musí se ale zopakovat

Slovenští lékaři musí znovu odebrat krev pacientovi s podezřením na MERS. Tři vzorky sice Státní zdravotní ústav v Praze vyhodnotil jako negativní, ve čtvrtém ale naměřil hraniční hodnoty. Testování se tak bude muset opakovat. Nové výsledky by měly být známy v pondělí večer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Onemocnění MERS se šíří hlavně v Jižní Koreji (ilustrační foto)

Onemocnění MERS se šíří hlavně v Jižní Koreji (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„V takovéto situaci je podle epidemiologických pravidel nevyhnutelné vyšetření zopakovat. Pacientovi budou opět odebrány vzorky a zaslány na kontrolní vyšetření do Prahy. Čekáme opět na definitivní potvrzení, nebo vyvrácení této nemoci,“ vysvětlil mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Peter Bubla.

Pacient z Jižní Koreje se zatím léčí na speciální jednotce bratislavské Univerzitní nemocnice. „Je ve stabilizovaném stavu, nezhoršil se oproti včerejšku. Má problémy respiračního a gastroenterologického charakteru. Nadále je v izolaci na speciální podtlakové jednotce," popsala mluvčí Univerzitní nemocnice v Bratislavě Petra Stano Maťašovská.

Blízkovýchodní respirační syndrom (MERS) je virové onemocnění. Přenáší se dýchacími cestami, podobně jako u chřipky. Mezi symptomy patří horečka, kašel, dušnost, akutní zápal plic nebo selhání ledvin. Žádná vakcína proti MERS neexistuje a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Příznaky podobné MERSu se u pacienta objevily v jednom ze žilinských hotelů. Jeho hosté a zaměstnanci jej nesmějí opustit, dokud se podezření na MERS nevyvrátí.

Devětatřicetiletý muž podle RTVS pracuje pro jednoho ze subdodavatelů jihokorejské automobilky KIA, která má u Žiliny výrobní závod.

Právě v Jižní Koreji se v posledních týdnech objevuje největší počet onemocnění nebezpečným virem mimo země Blízkého východu. Podle nejnovější bilance se v Jižní Koreji nakazilo už 145 lidí a 15 nemoci podlehlo.

Prestižní soulská nemocnice Samsung musela uzavřít většinu oddělení, protože je úřady označily za hlavní zdroj nákazy, vztahuje se k ní nejméně 70 případů.

Soul o pacientovi na Slovensku ví

Patří mezi ně i sanitář, který několik dní pečoval o pacienty, než se u něj onemocnění projevilo. K jihokorejským úřadům už se zprávy o nemocném krajanovi v Bratislavě donesly.

„O situaci na Slovensku víme a sledujeme jí. Plánujeme se spojit s příslušnými zdravotnickými organizacemi a vyměnit si informace,“ uvedla šéfka jihokorejského centra pro prevenci nemocí.

Světová zdravotnická organizace mezitím varovala, že počet nekažených v Jižní Koreji ještě poroste. Mezi 15 mrtvými jsou převážně starší lidé nebo ti, kteří už před nákazou měli jiné vážné zdravotní problémy.

Do Jižní Koreje nákazu zavlekl jeden z podnikatelů, který se počátkem května vrátil ze zemí Blízkého východu a poté navštívil několik nemocnic, aniž se vědělo, že má MERS. Lékařům trvalo několik dní, než se jim u něj podařilo určit správnou diagnózu.

Marie Machytková, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme