Kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl zadržen na demonstraci v centru Moskvy

Ruská policie dočasně zadržela Alexeje Navalného. Přední kritik Kremlu podle ní porušil domácí vězení a podpořil v Moskvě protivládní demonstraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexej Navalnyj na demonstraci v centru Moskvy

Alexej Navalnyj na demonstraci v centru Moskvy | Zdroj: Reuters

„Podle dostupných informací byl Navalnyj zadržen ve chvíli, kdy dával rozhovor populární rozhlasové stanici Echo Moskvy. Policie ho nejdříve odvezla na stanici a poté podle agentury Interfax domů, kde vykonává domácí vězení,“ říká Jiří Just, publicista žijící v Rusku.

Navalnyj k demonstraci vyzval v reakci na verdikt moskevského soudu. Ten mu za údajnou korupci vyměřil podmíněný trest 3,5 roku. Jeho bratr Oleg má ale tři a půl roku strávit ve vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alexej Navalnyj byl dočasně zadržen na protivládní demonstraci v centru Moskvy. Mluvil o tom publicista Jiří Just

Navalnyj tvrdí, že celý proces byl politicky motivovaný. Obvinil také vládu Vladimíra Putina, že trestá rodinné příslušníky svých oponentů.

„Tato vláda si nezaslouží existovat, měla by být zničená. Vyzývám všechny, aby se dneska vydali do ulic a vydrželi tam, dokud se tahle vláda mučící nevinné lidi neodstraní,“ uvedl Navalnyj.

Obhájci již oznámili, že se proti verdiktu odvolají, odvolání nevylučuje ani prokuratura. Ta původně žádala pro 38letého kritika Kremlu deset let vězení a osm let pro jeho mladšího bratra.

Podle rozsudku sourozenci zpronevěřili 27 milionů rublů francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Ta ovšem prostřednictvím finančního ředitele své ruské pobočky Christiana Melnika uvedla, že neutrpěla žádnou škodu.

Soud navíc oba Navalné potrestal pokutou půl milionu rublů.

Navalnyj si už jeden trest odpykává v domácím vězení. Loni ho soud poslal za údajné machinace při prodeji dříví na pět let za mříže, později rozsudek změnil na podmínku.

Opoziční bloger tehdy prohlásil, že soud rozhodoval na politickou objednávku z nejvyšších míst.

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj (vlevo) a jeho bratr Oleg byli odsouzeni za údajnou zpronevěru | Foto: Reuters

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme