Krym nepatřil Ukrajině, řekl Václav Klaus rakouským novinám

Bývalý český prezident Václav Klaus poskytl velký rozhovor rakouským novinám. V interview pro Die Presse se vyjádřil k aktuálnímu dění na Ukrajině, zopakoval svou kritiku na adresu Evropské unie a mluvil také o otázce imigrace. A opět nechyběla kontroverzní vyjádření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý prezident Václav Klaus na recepci pořádané ruskou ambasádou

Bývalý prezident Václav Klaus na recepci pořádané ruskou ambasádou | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle Klause patřil Krym historicky Rusku, což podle něj nakonec potvrdilo i referendum. Na námitku, že to bylo hlasování pod hlavněmi ruských zbraní, ale Klaus neodpověděl.

V celém rozhovoru trvá na tom, že příčinou všech současných potíží na východní Ukrajině a na Krymu byly protesty na Majdanu a snaha přinutit Ukrajinu, aby volila mezi Evropskou unií a Ruskem. Moskva pak podle Klause jen nuceně reagovala, podobně jako reaguje hráč v šachu na tahy protivníka.

V narážce na nedávné útoky ve Francii také Václav Klaus uvedl, že „on není Charlie“. Není to podle něj neúcta k obětem, ale spíš odpor vůči imigrační politice.

Klaus říká, že samotná idea otevřenosti vůči přistěhovalcům je nebezpečná. Hlavní chybu vidí ve štědrém sociálním systému, což je prý hlavní věc, která uprchlíky do Evropy táhne. A vinu za to podle Klause nese „socialismus v Evropě“.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme