Krym už týden nedostává proud, většina domácností tráví večery u svíček

Krym anektovaný Ruskem je už týden bez dodávek proudu. Neznámí pachatelé minulý víkend zničili sloupy vedení vysokého napětí. Bez elektřiny tak zůstala většina z bezmála dvou milionů tamních obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krym bez proudu. Lidé svítí svíčkami

Krym bez proudu. Lidé svítí svíčkami | Zdroj: Reuters

Ukrajina slíbila opravit vedení a obnovit dodávky elektřiny do pěti dnů od havárie vedení. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak kritizoval Ukrajinu za nečinnost. Označil to za porušení obchodních smluv a nehumánní přístup.

Rusko se chystá 20. prosince spustit energetický most po dně Kerčského průlivu. Do té doby podle ministra Novaka Krymu stačí zásoby paliva na provoz elektráren a naftových generátorů elektřiny. Ty ale stačí pokrýt jen polovinu dřívější spotřeby a většina domácností tak tráví večery při svíčkách.

Rusko naopak od středy přestalo dodávat plyn Ukrajině. Gazprom to vysvětlil tím, že si Kyjev plyn v řádném termínu nepředplatil.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme