Krym zůstal bez elektřiny. Funguje v nouzovém režimu

Krym zůstal v noci na dnešek úplně bez elektřiny. Totální výpadek způsobila podle krymských představitelů sabotáž ukrajinských radikálů na sloupech vysokého napětí z pevniny. V Simferopolu to označili za teroristický čin. V průběhu dne se podařilo dodávky částečně obnovit z nouzových zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z mobilních plynových generátorů, na které je po přerušení dodávky elektrické energie z Ukrajiny Krym závislý

Jeden z mobilních plynových generátorů, na které je po přerušení dodávky elektrické energie z Ukrajiny Krym závislý | Zdroj: Reuters

Neznámí pachatelé zřejmě vyhodili do vzduchu poslední elektrické vedení, které zásobovalo Krym elektřinou z kontinentální Ukrajiny.

Fotografie zničených konstrukcí zveřejnili na internetu aktivisté ze skupiny Blokáda Krymu, k odpovědnosti se ale nepřihlásili. Podle nich jde o dílo neznámých diverzantů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Krymu, který je bez dodávek elektrické energie z Ukrajiny, mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

„Pro organizace typu Blokáda Krymu by bylo dnešní datum docela významné. Dnes je totiž druhé výročí začátku událostí na kyjevském Majdanu. S tím by to podle mého soudu mohlo souviset,“ říká komentátor ČRo Libor Dvořák.

Společnost Krymenergo v noci oznámila, že bez proudu zůstala všechna města a vesnice na Krymu.

Nad ránem se podařilo obnovit dodávky elektřiny z dieselových a plynových agregátů pro nemocnice a další sociálně citlivé objekty, včetně rozhlasu a televize, oznámilo ministerstvo pro mimořádné situace Republiky Krym.

Krym pokryje jen třetinu své spotřeby

Vicepremiér krymské vlády Michail Šeremet uvedl, že Krym plně přešel na vnitřní zdroje zásobování elektřinou ze slunečních a větrných elektráren, které společně s plynovými a mobilními dieselovými elektrárnami stačí pokrýt základní spotřebu elektřiny.

Obyvatelé poloostrova přesto musí počítat s déletrvajícími výpadky a v noci bude vypnuto veřejné osvětlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O blackoutu, který po přerušení dodávek proudu z Ukrajiny postihnul Krym, mluvil zpravodaj ČRo v Rusku Martin Dorazín

„Krym se může spolehnout pouze na výkon 110 MW vlastních elektráren a dalších 450 MW v dalších mobilních zařízeních. Denní spotřeba je ovšem 1200 MW,“ dodává Dvořák.

V některých městech úřady vyhlásily mimořádné prázdniny. Nejezdí tramvaje a trolejbusy. Na některých místech je přetrvává problém se zásobováním pitnou vodou a s vytápěním. Nicméně na Krymu je stále ještě teplé počasí, není to tedy žádnou vážnou hrozbou.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace již v pátek varovalo obyvatele Krymu, aby se připravili na možné výpadky elektřiny, zajistili si dostatek baterií a také vodu.

Ukrajinské úřady oznámily, že se jedná o technickou poruchu a dodávky se budou snažit obnovit do dvou dnů. Na místo již vyslaly brigády zaměstnanců elektrických podniků a policisty. Ti se ovšem na místě zřícených stožárů střetli se skupinou aktivistů v maskách.

Ukrajinská rozvodná síť je ve velmi špatném stavu. Ukrajina se navíc sama potýká s nedostatkem elektrické energie poté, co začaly boje v separatistickém Donbasu.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme