Kvůli Faymannovým slovům si Maďarsko předvolá rakouského velvyslance

Maďarsko dnes oznámilo, že si předvolá rakouského velvyslance. Stalo se tak poté, co rakouský kancléř Werner Faymann přirovnal zacházení s uprchlíky v Maďarsku k nacistickým deportacím. Uvedla to agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský kancléř Werner Faymann

Rakouský kancléř Werner Faymann | Zdroj: Reuters

„Nacpat uprchlíky do vlaků v naději, že odjedou někam úplně jinam, probouzí vzpomínky na nejtemnější doby našeho kontinentu,“ uvedl rakouský kancléř v dnes zveřejněném rozhovoru v německém týdeníku Der Spiegel.

Maďarské ministerstvo zahraničí v prohlášení oznámilo, že si v reakci na tato vyjádření předvolalo na pondělí velvyslance Rakouska v zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v uprchlickém táboře v Röszke na jihu Maďarska přiblížil reportér ČRo Dalibor Zíta

Werner Faymann v rozhovoru reagoval na dotaz ohledně dřívějšího vyjádření maďarského premiéra Viktora Orbána, že Němci nesou za nynější uprchlickou krizi v Evropě spoluvinu.

Orbán na začátku září v Bruselu mimo jiné řekl, že Evropská unie by neměla vzbuzovat falešné naděje a dávat najevo připravenost přijmout úplně každého.

Podle Faymanna dělá Orbán chybu, když každého uprchlíka považuje za ekonomického migranta.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, jak ho citovala agentura MTI, reagoval, že rakouský kancléř už týdny vede proti Maďarsku „lživou kampaň“ a tím, že činí „nezodpovědná prohlášení, která u ekonomických migrantů vzbuzují falešné iluze a neoprávněné sny“, brzdí nalezení společného evropského řešení uprchlické krize.

Tisíce uprchlíků denně

Maďarsko patří k zemím nejvíc postiženým uprchlickou krizí. Do země proudí přes Srbsko tisíce migrantů denně a úřady situaci příliš nezvládají.

„Maďarská vláda zajišťuje pouze autobusy, které odvážejí uprchlíky do tábora na severu země, trvá to ale velmi dlouho, lidé čekají hodiny a hodiny v řadě na slunci, protože jsou před nástupem do autobusu všichni pečlivě registrováni policií,“ přiblížil situaci v uprchlickém táboře v Röszke na jihu Maďarska reportér Českého rozhlasu Dalibor Zíta.

Jídlo a materiální pomoc uprchlíkům podle něj zajišťují pouze dobrovolníci a humanitární organizace.

Premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci po jednání visegrádské čtyřky | Foto: Vláda České republiky

„Je zde poměrně hodně českých a slovenských dobrovolníků, třeba česká skupina organizace Food not bombs tu postavila polní kuchyni a vaří jídlo, další pomoc rozděluje český a slovenský Člověk v tísni a další organizace, jinak by tu byli lidé necháni o hladu a žízni,“ doplnil Zíta.

Dosud pronikali uprchlíci do Maďarska poměrně lehce, to by se však brzy mohlo změnit. Země se chystá od příštího týdne zpřísnit ostrahu hranice a uprchlíkům, kteří nelegálně překročí hranici, hrozí, že je bude zatýkat.

Maďaři prosazují, aby se uprchlíkům dostalo pomoci především mimo hranice EU. Viktor Orbán, jak se svěřil v rozhovoru v deníku Bild, navrhne, aby evropské země poskytly tři miliardy eur (asi 81 miliard korun) Turecku, Libanonu a Jordánsku.

České církve slibují pomoc uprchlíkům. Chtějí spolupracovat s vládou

Číst článek

Tyto země přijaly skoro čtyři miliony syrských lidí prchajících před občanskou válkou. Zprvu u nich tito běženci zůstávali, ale v posledních měsících čím dál více běženců vyráží na riskantní cestu do Evropy.

„Migranti neprchají z válečné oblasti, ale přicházejí z uprchlických táborů (umístěných v sousedních zemích). Tam byli v bezpečí. Tito lidé tedy neprchají před nebezpečím, tomu už unikli a neměli by se ničeho bát,“ uvedl Orbán.

Uprchlíci podle něj neprchají do Evropy za bezpečím, ale za lepším životem, než jaký vedli v táboře.

Uprchlický tábor v poli u Röszke na maďarsko-srbské hranici | Foto: Ľubomír Smatana

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme