Nedostatek financí letos v Rusku prakticky zastaví výstavbu nových silnic a dálnic

Ruští řidiči si budou muset na nové silnice a dálnice počkat. Státní dopravní agentura Rosavtodor oznámila, že většinu nových projektů musí kvůli nedostatku financí odložit nejméně o rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba silnice Cheb-Karlovy Vary

Stavba silnice Cheb-Karlovy Vary | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Investiční rozpočet Rosavtodoru, který je hlavním stavitelem silnic a dálnic v Rusku, na celý letošní rok byl původně 140 miliard rublů, tedy asi 45 miliard korun. Po přijetí úsporného vládního programu z něj zbyly necelé dvě třetiny.

V praxi to znamená, že se letos v Rusku postaví nebo opraví jen 280 kilometrů silnic federálního významu, tedy hlavních tras. Vzhledem k tomu, jak je Rusko rozlehlé a kolik silnic potřebuje, je to jen kapka v moři.

Úsporná opatření se netýkají těch projektů, které už jsou rozestavěné. Pokračovat tedy budou stavby dálnic kolem Moskvy a Petrohradu a také na Dálném východě, který je v ruské ekonomice prioritou.

Šetření by se nemělo dotknout ani strategického projektu - mostu na Krym přes Kerčský průliv. Ten by měl být otevřen za dva roky.

V Rusku se loni objevily první zpoplatněné úseky dálnic. První zkušenosti nejsou příliš dobré. Provozovatelé těchto dálničních úseků, které jsou na evropské úrovni, stanovili ceny mýtného tak vysoko, že jsou dálnice prázdné. Řidiči raději jezdí po starých trasách, které jsou věčně ucpané. Prezident Putin tak musel zasáhnout a nařídil snížení poplatků v okolí Moskvy.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme