Kvůli obavám z eboly poslali ve Španělsku do karantény další dva lidi

Po zdravotní sestře, která se nakazila ebolou, poslali španělští zdravotníci do karantény další dva lidi. V nemocnici v Madridu jsou v izolaci a na pozorování manžel ošetřovatelky a muž, který přiletěl z Nigérie. Původně se do karantény dostala i další nemocniční sestra, testy však nakonec ukázaly, že nakažená není. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté v Madridu hlídají bydliště zdravotní sestry, která se nakazila ebolou. Žena a její manžel jsou v nemocniční karanténě

Policisté v Madridu hlídají bydliště zdravotní sestry, která se nakazila ebolou. Žena a její manžel jsou v nemocniční karanténě | Zdroj: Reuters

Informace o nakažené zdravotní sestře, což je první známý případ, kdy vir napadl někoho mimo západní Afriku, se objevila v pondělí.

Čtyřicetiletá sestra ošetřovala dva španělské misionáře, kteří krvácivé horečce podlehli poté, co byli převezeni z krizové oblasti. Není však jasné, jestli zdravotnice onemocněla právě kvůli kontaktu s těmito muži. Evropská komise žádá Španěly, aby co nejdřív zjistili, jak k nákaze došlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ebole ve Španělsku i o tom, jak je na možný výskyt viru připravená Čeká republika, mluvil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta

Ředitelka Světové zdravotnické organizace pro Evropu uvedla, že by se měl kontinent připravit na to, že těchto případů může přibývat.

Také podle hlavního hygienika České republiky a náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Valenty je potřeba s rizikem počítat.

„Poté, co se Evropa i Spojené státy rozhodly, že budou repatriovat pacienty z té oblasti do svých zemí, tak lze předpokládat, že se nějaká chyba stane a k přenosu nákazy dojde,“ uvedl Valenta.

Proto se také stát snaží instruovat lékaře, jak mají v případě podezření na ebolu správně postupovat.

„Aby všichni lékaři u nás věděli o tom, jak se chovat, jak používat ochranné pomůcky, aby se v případě klinických potíží, které jsou celkem známé, soustředili i na cestovatelskou anamnézu a pak konali podle návodu, který jim říkáme – to znamená, aby kontaktovali příslušného epidemiologa, který potom bude dále rozhodovat o opatřeních na místě,“ přiblížil Valenta.

I když Česká republika podle něj připravená je, že se virus může objevit, říká to prý vždy s „nesmírnou pokorou“. „Protože ta nemoc je velmi závažná, a tak je k tomu nutné přistupovat,“ uzavřel hygienik.

Ebola | Foto: Český rozhlas

ČTK, Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme