Kvůli vyšetřování novinářů padl německý nejvyšší státní zástupce. Opozice chce vědět víc

Německá opozice bude chtít vědět víc o vyšetřování investigativního blogu Netzpolitik a včerejším odvolání nejvyššího státního zástupce Haralda Rangeho. Netzpolitik zveřejnil na jaře informace o plánech německé rozvědky, načež ho začala prokuratura vyšetřovat pro podezření z vlastizrady. Range za to sklízel kritiku od novinářů i politiků, k jeho odvolání však zřejmě vedla až slova, jimiž prokurátor obvinil vládu, že se vměšuje do vyšetřování a ohrožuje nezávislost justice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný německý nejvyšší státní zástupce Harald Range

Odvolaný německý nejvyšší státní zástupce Harald Range | Zdroj: Reuters

Němečtí opoziční politici považují odvolání Rangeho vesměs za správný krok, podle nich však musí ministr spravedlnosti Heiko Maas ve Spolkovém sněmu vysvětlit, do jaké míry byl o vyšetřování proti blogu informován a proč proti němu nezasáhl dříve.

„Ministr Maas z celé záležitosti neunikne jen tím, že Rangeho obětoval jako šachového pěšce. Musí co nejdříve vysvětlit, jakou roli měl v tomto útoku na svobodu tisku,“ řekla deníku Passauer Neue Presse předsedkyně poslaneckého klubu Zelených Katrin Göringová-Eckardtová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze Netzpolitik a odvolání německého nevyššího státního zástupce mluvil spolupracovník ČRo Robert Schuster

Podle ní ministr o vyšetřování blogu Netzpolitik.org dlouho věděl, ale nebránil mu a naopak Rangeho podporoval.

Kriticky se k Maasově roli staví i neparlamentní Svobodná demokratická strana (FDP). „Odvolání nejvyššího státního zástupce kvůli stále probíhajícímu vyšetřování je v německé historii ojedinělé. A ministr Maas se plete, pokud si myslí, že tímto krokem odvrátí pozornost od svého vlastního selhání,“ řekl deníku Die Welt místopředseda FDP Wolfgang Kubicki.

Proti Maasovi vystupují i někteří vládní poslanci. Hans-Peter Uhl z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) obvinil sociálnědemokratického ministra spravedlnosti, že na přípravě obvinění blogu z vlastizrady se státním zastupitelstvím tři měsíce spolupracoval. Nynější odvolání Rangeho označil Uhl v televizi ARD za „hysterické rozhodnutí“, které bylo ukvapené a špatné.

Plány na sledování internetu

Aféra vypukla, když blog Netzpolitik.org v únoru a v dubnu zveřejnil plány německé kontrarozvědky, Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), rozšířit sledování internetu. Kvůli tomu blog zveřejnil výňatky z tajných dokumentů úřadu. Nejvyšší státní zastupitelství následně zahájilo vyšetřování blogu pro podezření z vlastizrady.

Vyšetřování vyvolalo v Německu poprask. „Začaly se vytvářet solidární stránky, facebookové profily, začaly se dokonce sbírat peníze na podporu serveru Netzpolitik,“ přiblížil spolupracovník Českého rozhlasu v Německu Robert Schuster.

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas | Foto: Reuters

Novinářské svazy i řada politiků označila krok prokuratury za útok na svobodu vyjadřování.

Ke kritickým hlasům se minulý týden připojil i Maas a vyzval Rangeho, aby vyšetřování zastavil. Nejvyšší státní zástupce to označil za nepřípustné vměšování politiky do nezávislosti justice, Maas ho následně v úterý zbavil funkce.

Ministr to komentoval tak, že Range svými vyjádřeními nenapravitelně narušil důvěru mezi ministerstvem spravedlnosti a státním zastupitelstvím, a nemůže proto ve funkci pokračovat.

Zakladatel blogu Markus Beckedahl dnes odvolání Rangeho uvítal. „To nám ale nestačí. Požadujeme okamžité zastavení vyšetřování, které se proti nám stále vede. Nejsme žádní vlastizrádci,“ uvedl na facebooku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme