Kyjev a separatisté se v Minsku dohodli na příměří pro východní Ukrajinu

Kontaktní skupina uzavřela na jednání v Minsku dohodu o příměří na východní Ukrajině. Podle agentury Reuters to potvrdili zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, představitelé separatistů i ukrajinský prezident Petro Porošenko. Klid zbraní by měl začít platit v pět hodin odpoledne SEČ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé proruských separatistů, Ukrajiny a OBSE na jednání v Minsku

Představitelé proruských separatistů, Ukrajiny a OBSE na jednání v Minsku | Zdroj: ČTK

Porošenko nařídil veliteli ozbrojených sil, aby úderem 17. hodiny zastavila palbu v bojích na východě země. Na summitu NATO ve Walesu zároveň naznačil opatrný optimismus, že by se příměří dojednané s rebely mohlo dodržovat.

"Myslím, že je velmi symbolické, že příměří vstupuje v platnost ještě během summitu. Tohle příměří je založené na telefonické dohodě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Proto si myslím, že by mohlo vydržet dlouho, a je naší společnou odpovědností s Ruskem, aby tomu tak bylo," uvedl Porošenko.

Žádné podrobnosti o dojednaných podmínkách zatím neuvedl. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk mezitím v televizním projevu prohlásil, že mírový plán musí vedle klidu zbraní obsahovat podmínky stažení "ruských sil a ruských banditů a teroristů" a obnovu ukrajinských státních hranic s Ruskem.

Separatisté z nikým neuznané Luhanské lidové republiky dali na vědomí, že dohoda o příměří nemění jejich postoj k ukrajinským úřadům. "Klid zbraní neznamená konec (naší) politiky žádající odtržení (od Ukrajiny)," citoval Reuters luhanského povstaleckého předáka Igora Plotnického. Zastavení bojů je prý ale nutné, aby se předešlo dalšímu krveprolití.

V okolí ukrajinského Mariupolu se stále ozývá střelba | Foto: Reuters

Ruský zpravodajský portál RT.com s odvoláním na své zdroje uvedl, že dohoda má celkem 14 bodů, které mimo jiné řeší otázky kontrol a výměnu vězňů.

Podle Reuters je v podmínkách stanoveno, že na dodržování příměří bude dohlížet OBSE a že bojové síly obou znesvářených stran zůstanou na svých nynějších pozicích. Agentura ITAR-TASS informovala o dvanáctibodovém plánu. Přesné znění podmínek ale prozatím není k dispozici.

První dohoda s účastní povstalců

Agentura DPA dnešní dohodu o příměří považuje za vůbec první, kterou Kyjev a povstalci během několika měsíců bojů společně uzavřeli.

Již v červnu ale ukrajinská armáda vyhlásila jednostranný klid zbraní, ke kterému se následně připojili i povstalci. Boje se však po několika dnech opět rozhořely, obě strany se totiž navzájem obviňovaly z porušování příměří.

Separatisté již ve čtvrtek uvedli, že se dnes ke klidu zbraní hodlají připojit hodinu po ukrajinské armádě, jako podmínku si ale kladou to, že Kyjev přijme mírový plán ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mimo jiné počítá s ukončením bojů, stažením dělostřelectva a obnovou sociálních a zdravotnických zařízení.

Na východě Ukrajiny dnes i po zahájení jednání v Minsku pokračovaly boje a podle řady expertů bude i po vyhlášení příměří zřejmě trvat ještě delší dobu, než skutečně nastane klid zbraní, upozornila agentura DPA.

Jiří Hošek, ČTK, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme