Kyjev i povstalci hlásí zostření bojů v Donbasu, ztráty jsou mezi ozbrojenci i civilisty

Kyjev i separatisté dnes ohlásili výrazné zostření bojů v Donbasu. Podle ukrajinského serveru Cenzor se v Doněcké a Luhanské oblasti střílelo z děl, raketometů i minometů, ztráty jsou mezi ozbrojenci i civilisty. Během noci armáda zaznamenala 34 prudkých střetů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjev i separatisté ohlásili zostření bojů v Donbasu, poškozena byla řada domů

Kyjev i separatisté ohlásili zostření bojů v Donbasu, poškozena byla řada domů | Zdroj: Reuters

Během uplynulých 24 hodin padli čtyři ukrajinští vojáci, dalších osm utrpělo zranění. Oznámil to armádní mluvčí Andrij Lysenko. Zároveň ale dodal, že celkově ukrajinské ztráty během posledního příměří výrazně klesly.

Vojáci jsou přitom v nevyhnutelném případě připraveni odpovídat na "palbu teroristů náležitým způsobem". Později tisková služba Národní gardy, která je součástí vládních sil, informovala o smrti dvou gardistů v dnešní potyčce se separatisty u Luhanska.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině informuje zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Pod těžkou palbou byly přes noc čtyři obytné čtvrti v Doněcku, oznámila tamní radnice. Zabiti byli dva civilisté a sedm dalších bylo zraněno, řada domů byla palbou z děl a následným požárem vážně poškozena. Utrpěla i komunální infrastruktura.

Palba z těžkých děl ustala až po ránu. Odpoledne však opět ozvala. Při ostřelování zemřeli další dva civilisté. Podle velení ukrajinské protipovstalecké operace separatisté do bojů nasadili zejména raketomety Grad a minomety. Střelba mířila na doněcké letiště, které drží ukrajinská armáda, ale i na řadu vesnic v okolí.

Podle Kyjeva souvisí zesílení bojové činnosti v Donbasu s ruským konvojem, který prý v minulých dnech na východ země dovezl nejen humanitární náklad, ale i výzbroj pro povstalce. Výrazné zostření situace potvrzují i informační prostředky povstalců. V Doněcku podle nich ukrajinská armáda zničila dělostřeleckou palbou 19 obytných domů, v jednom z nich zahynula celá rodina včetně dětí.

Podle agentury AFP jde o bezprecedentní vystupňování násilí od uzavření nového příměří minulý měsíc a v předvečer dosud nepotvrzené vrcholné schůzky vůdců Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v kazašské Astaně, která by měla oživit skomírající mírový proces.

Při konfliktu na východě Ukrajiny zemřelo od dubna více než 4700 lidí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme