Kyjev požádal Evropskou unii o vyslání pozorovatelů na východ země

Ukrajina má zájem o vyslání pozorovatelů Evropské unie na východ země. Kyjev také žádá o jasnější signál možné bližší integrace s unií. Zatímco na východě Ukrajiny a v okolí Mariupolu se ozývá střelba z minometů i tanků, ukrajinští politici žádají v Kyjevě na mezinárodní konferenci o podporu pro svou zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk, Petro Pošenko a Jean Claude Juncker na konferenci v Kyjevě

Donald Tusk, Petro Pošenko a Jean Claude Juncker na konferenci v Kyjevě | Zdroj: Reuters

Prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk představí zástupcům osmadvacítky nebo Mezinárodního měnového fondu dosavadní reformy i plán těch budoucích. Slibují si za to další pomoc.

Česko podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) může nabídnout místo peněz spíš zkušenosti.

„Decentralizace, reforma státní správy od oligarchického centrálního řízení k tomu, k čemu zřejmě bude nutné směřovat, to znamená k určité větší míře subsidiarity. To jsou věci, se kterými můžeme pomoct, a stejně tak naše zkušenosti se všemi formami transformace,“ uvedl Bělobrádek.

Jedním ze zásadních požadavků, ve kterých by Česko podle vicepremiéra mohlo pomoci, je i boj s korupcí.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme