Kyjev zvýšil pohotovost bezpečnostních sil, NATO viní Moskvu z podpory rebelů

Ukrajinská vláda vyhlásila v Doněcké a Luhanské oblasti výjimečnou situaci. V celé zemi pak zvýšila stupeň pohotovosti všech bezpečnostních sil. Ruský prezident Vladimír Putin mezitím obvinil Kyjev ze zmaření mírového plánu, dohodnutého loni v Minsku. Na straně ukrajinské armády podle něj bojují oddíly ze zemí NATO. Severoatlantická aliance naopak tvrdí, že Rusko se přímo podílí na ofenzivě rebelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé se pokoušejí opravit poškozené budovy v Mariupolu

Lidé se pokoušejí opravit poškozené budovy v Mariupolu | Zdroj: Reuters

Ukrajina využila příměří k přeskupení svých vojsk na východě a pak udeřila - tak prezident Vladimír Putin vysvětlil studentům petrohradské báňské školy nedávné útoky na Doněck a Mariupol, při kterých zahynuly desítky civilistů.

Na svědomí je podle Putina mají nacionalistické oddíly řízené ze Západu.

Na východě Ukrajiny se dál bojuje, armáda hlásí sedm mrtvých

Číst článek

"Je to v podstatě cizinecká legie, v daném případě legie NATO, která neprosazuje národní zájmy Ukrajiny, má úplně jiné cíle, spojené s geopolitickým zadržováním Ruska," míní Putin.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov dodal, že Ukrajina i západ zneužívají válečné tragédie k vyvolávání protiruské hysterie.

NATO: Rusko se podílí na současné ofenzívě rebelů na Ukrajině

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg odmítl tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že se aliance vměšuje do dění na Ukrajině.

Jako nový šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg | Foto: NATO

Stoltenberg zdůraznil, že jediné zahraniční síly, které na Ukrajině bojují, jsou ty ruské. Vyzval proto Moskvu, aby s podporou rebelů přestala.

Ruská armáda se podle Severoatlantické aliance přímo podílí na současné ofenzívě rebelů na Ukrajině, řekl Jens Stoltenberg. Rusko podle něj rebelům při jejich útocích kolem města Mariupol poskytlo vojáky, těžké zbraně i výcvik.

Rebelům podle Stoltenberga dodalo Rusko raketové systémy, těžké dělostřelectvo i tanky.

Martin Dorazín, Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme