Lavina zasypala v Tyrolsku skupinu českých lyžařů, pět lidí zahynulo

Mohutná lavina v Tyrolsku smetla skupinu sedmnácti skialpinistů. Pět z nich zahynulo. Rakouská policie Českému rozhlasu potvrdila, že šlo o Čechy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Systém varování před lavinami v tyrolském Wattenbergu

Systém varování před lavinami v tyrolském Wattenbergu | Zdroj: Reuters

„Byly to dvě skupiny Čechů, jedna dvanáctičlenná a druhá pětičlenná. Pět z nich přišlo o život,“ uvedl mluvčí tyrolské policie Helmut Schutz. Dodal však, že je nutné vyčkat na formální identifikaci.

Nejméně tři další lidé utrpěli zranění. Několika lyžařům se podařilo vyprostit a další zachránila horská služba.

„Lavinou bylo postiženo celkem 17 osob. Podle dostupných informací bylo pět mrtvých, jsou tam tři zranění, všichni ostatní by měli být v pořádku,“ potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Lavina skialpinisty smetla v místě, kde neměli šanci na rychlý únik. Že šlo o české lyžaře, Českému rozhlasu potvrdil také správce chaty Lizumer Hütte, na kterou skialpinisté mířili a kde měli rezervované ubytování.

K neštěstí došlo ve Wattenbergu v Tuxských Alpách východně od Innsbrucku. Na místě pracovalo několik záchranářských týmů, k dispozici měli i vrtulníky.

Horská služba dnes zaznamenala v Tyrolsku celkem 18 pádů lavin. V horách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Podle horských vůdců dnes v oblasti panovaly nestabilní podmínky a riziku pádu lavin bylo vysoké.

Petr Vavrouška, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme