Lavrov: Válka nebude, Rusko ale přehodnotí vztahy s Tureckem

Rusko s Tureckem válčit nebude, zásadně ale přehodnotí vztahy s Ankarou, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Reagoval tak na včerejší incident na syrsko-turecké hranici, při kterém turecká stíhačka F-16 sestřelila ruský bitevník Su-24.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

„Ankara musí přiznat, že takové incidenty jsou nepřípustné. To je podmínka normalizace vztahů,“ uvedl Sergej Lavrov.

Šéf ruské diplomacie se nicméně domnívá, že Turecko nejednalo spontánně. Celá akce byla podle něj předem připravená. Lavrov doufá, že západní spojenci incidentu nezneužijí k vyhlášení bezletové zóny na severu Sýrie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruskou reakci na incident na syrsko-turecké hranici zprostředkoval zpravodaj Martin Dorazín

Ministr zahraničí obhajoval ruskou operaci v této oblasti. Podle jeho informací se právě tam nacházejí rafinerie ropy, sklady zbraní i munice a velitelská stanoviště teroristů.

Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková vyzvala Turecko, aby Rusku ztrátu bitevníku a života ruského pilota kompenzovalo.

Ankara tvrdí, že ruský bitevník sestřelila v tureckém vzdušném prostoru, Moskva ale trvá na tom, že se letadlo pohybovalo jen nad územím Sýrie. Zdroj z amerického ministerstva obrany řekl neoficiálně agentuře Reuters, že Turecko sestřelilo ruský stroj nad syrským územím poté, co krátce narušil turecký vzdušný prostor.

Jednoho ze sestřelených ruských pilotů zřejmě zachránila syrská armáda

Číst článek

Rusko bude i přes včerejší incident pokračovat v náletech na pozice syrských povstalců poblíž tureckých hranic. Posílí ale bezpečnost svých vzdušných jednotek.

Ministr obrany Sergej Šojgu dnes oznámil dodání nejmodernějších raketových komplexů S-400. Jde o zbraně, které jsou schopné velmi účinně bránit velký prostor. Mohou zasáhnout cíl už od výšky pět metrů nad zemí.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme