Lékaři posoudí, zda bude malý Brit s rakovinou přijat v protonovém centru

Je protonová léčba vhodná pro malého britského onkologického pacienta Ashyu Kinga? Dnes by se mělo rozhodnout, jestli se pětiletý chlapeček s rakovinou mozku přiletí léčit do Prahy. Jeho osud sledují s napětím ostrovní média i tamní veřejnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Proton Therapy Center

Budova Proton Therapy Center | Foto: Osobní archiv Jiřího Kubeše

Podle Daily Telegraphu se malý Ashya v Praze objeví už dnes.

Poslední překážku odstranil svým rozhodnutím britský Nejvyšší soud, který povolil chlapcův převoz na léčení do České republiky.

Pražské protonové centrum pro převoz zajistilo soukromý speciál s potřebným zdravotnickým vybavením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes by mělo být jasné, jestli se pětiletý Brit s rakovinou bude léčit v pražském Protonovém centru. Kauzu sleduje zpravodaj Jiří Hošek

Původně se spekulovalo o tom, že má Ashya ještě v Británii podstoupit dva cykly chemoterapie a teprve potom zamířit do Prahy.

Protonová léčba se ve Velké Británii v případech Ashyovy diagnózy neposkytuje. Rodiče proto odvezli pětiletého chlapce proti vůli lékařů z kliniky v Southamptonu, kde už experti nedávali pětiletému chlapci žádnou naději.

Na základě mezinárodního zatykače pak Kingovy pro údajné zanedbání péče zatkla španělská policie. Rodiče pak čekala vydávací vazba a malého Ashyu nesměli v nemocnici v Málaze navštívit několik desítek hodin ani jeho sourozenci.

„Jen jsem ve vězení plakala a modlila se, abych mohla být znovu se svým synem. Co jiného člověk také ve vězeňské cele může dělat,“ řekla BBC maminka malého Ashyi, který po předchozích operacích nemůže sám přijímat stravu a prakticky se nemůže pohybovat.

Rodiče malého Ashyi Kinga, Naghemeh (vlevo) a Brett Kingovi | Foto: Reuters

Zacházení s rodinou Kingových vyvolalo ve Velké Británii vlnu prudkých reakcí. Na příliš tvrdý postup úřadů si stěžovaly nejen některé celebrity, ale i samotný premiér David Cameron.

Britská prokuratura nakonec pod tlakem veřejnosti zatykač stáhla a rodiče se se svým synkem znovu shledali.

V Británii se s nabídkou finanční pomoci rodině Kingových přihlásily stovky lidí. Zaplatit drahou léčbu v protonovém centru by tak - zdá se - neměl být problém.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme