Lesní požáry v Rusku se už rozšířily i do oblastí Černobylu

Lesní požáry v Rusku se už rozšířily i do oblastí zasažených radioaktivním spadem po černobylské katastrofě v roce 1986. Odborníci varují, že to může mít pro zdraví obyvatel nedozírné následky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černobyl

Černobyl | Foto: Antonin Kratochvil

Česko-švédský jaderný fyzik František Janouch se však pohromy neobává. „Neřekl bych, že situace je až tak vážná. Od Černobylu uplynulo už více jak dvacet let. Když jsem viděl výsledky měření v oblastech kolem Černobylu, úrovně radioaktivity už nejsou příliš vysoké,“ tvrdí.

Podle profesora Františka Janoucha sice velký lesní požár může rozprášit zbytky radioaktivních látek, což by nebylo nic pozitivního, ale nelze to považovat za něco katastrofálního.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko-švédský jaderný fyzik František Janouch se katastrofy neobává

Ruští ekologové připomínají , že při 700 stupních Celsia se uvolňuje radioaktivní cesium. Obsahují ho stromy, které tento kov nasákly ze zamořené půdy a vody. Ani to podle profesora nemusí nutně znamenat hrozbu. Dodává však, že ještě musí proběhnout analýzy zbylé koncentrace látek v přesných místech výskytu.

Oheň ohrožovla i ruská jaderná výzkumná centra a samotné elektrárny. Jak ale František Janouch říká, lesy jsou obvykle od zařízení vzdálené minimálně půl kilometru. „Kromě toho jsou reaktory zařízeny tak, aby vydržely i pád letadla. Požár ze vzdálenosti několika set metrů je nemůže ohrozit,“ vysvětluje jaderný fyzik.

Požáry v evropské části Ruska už způsobily velkou zkázu. Celkové škody budou zřejmě obrovské. Na následky požárů zemřelo již padesát lidí, mnoho dalších přišlo o střechu nad hlavou.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme