Lidé v Calais protestují proti uprchlickému táboru. Svými auty blokují město

Ve francouzském Calais začala protestní blokáda města. Hlavní tah na Velkou Británii, kterou často využívají běženci v cestách přes La Manche, zablokovaly kamiony a traktory. Místní obchodníci, zemědělci a přepravci tím vyjadřují svůj nesouhlas s vládou, která podle nich dostatečně neřeší situaci v uprchlickém táboře přezdívaném Džungle. Kromě blokády vyzvali zástupci policie a odborů k vytvoření symbolického lidského řetězu podél silnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Calais protestují, vytvořili lidský řetěz

Obyvatelé Calais protestují, vytvořili lidský řetěz | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Blokáda začala krátce po osmé hodině ráno. Kamiony a zemědělské stroje vyjely z měst Boulogne-sur-Mer a Dunkerque směrem ke Calais. Plného účinku má protest dosáhnout v odpoledních hodinách. Obyvatelé uprchlického tábora byli vyzváni, aby v pondělí do města kvůli demonstraci raději vůbec nechodili.

Předpokládá se, že největší potíže nastanou zejména na jihu v místech, kde se hlavní dálnice A16 dělí a silnice směřuje k Eurotunelu. Na místě už hlídkují dopravní policisté, zejména z Velké Británie. Londýn totiž sleduje se znepokojením prohlášení francouzských, zejména pravicových politiků, že by se v budoucnu měl o uprchlíky starat právě on.

Protestující se v další části města pomyslně spojí s lidským řetězem, který se potáhne od fotbalového stadionu až k přístavu. Složen je z místních obchodníků, kteří kvůli uprchlickému táboru utrpěli nějaké finanční ztráty.

Někteří z nich mají na krku cedule svého zničeného vozu či modřin, které utrpěli při střetu s uprchlíky. Asi 25letý mladík, kterému uprchlíci rozbili auto, říká, že se o podobných incidentech už ani nemluví. Jsou prý čím dál častější. Uprchlíci jsou podle něj frustrováni současnou situací, kdy se nemohou dostat dál a vybíjejí si vztek.

„Uprchlíci jsou tady všude. Vidíme je i na malých silnicích, když jedeme v noci. Často musíme brzdit na poslední chvíli. Má švagrová a tchyně chtěly pomoci běžencům a něco jim dát, ale hned chtěli vlézt do auta a jet s nimi,“ říká další účastník protestu.

Jedná se o vůbec první významnou formu protestu místních obyvatel.

Podle starostky Calais se místní necítí v bezpečí, v noci se dokonce bojí vycházet na ulici. Požadují, aby ke změně došlo co nejdříve.

Oblast nedávno navštívil ministr vnitra Bernard Cazeneuve a místní ujistil, že tábor bude zrušen. Francouzská vláda však v tomto ohledu i nadále nepodnikla žádné kroky. Obyvatelé Calais si proto řekli, že je potřeba situaci řešit jinak.

Tábor přezdívaný Džungle, ve kterém žije přes 9 tisíc uprchlíků, by měl být zcela srovnán se zemí. Jeho obyvatelé budou rozděleni do jednotlivých měst a vesnic po Francii. V tuto chvíli ale ještě k tomu nejsou připravena opatření.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme