Litvu znepokojil incident při stavbě běloruské jaderné elektrárny. O nic nejde, tvrdí úřady

Běloruské ministerstvo energetiky uvedlo, že při stavbě jaderné elektrárny u Ostrovce na severozápadě země se stala „mimořádná událost“. Nezávislá běloruská média už 10. července informovala o pádu tlakové nádoby reaktoru. Stavitelem elektrárny je ruský Atomstrojexport.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Irena Šarounová | Zdroj: Český rozhlas

„Mimořádná událost se stala na místě skladování nádoby reaktoru běloruské jaderné elektrárny při jeho přemisťování v horizontální poloze,“ oznámil zástupce ministerstva běloruské tiskové agentuře Belta.

Běloruská nezávislá média přinesla informace o tom, že 10. července došlo na stavbě k incidentu. Při manipulaci s reaktorem mělo dojít k jeho upuštění. Reaktor, který měl být zkušebně instalován, váží 330 tun a měl spadnout z dvou až čtyřmetrové výšky.

Ministerstvo energetiky uvedlo, že situaci analyzuje, a že se „bude řídit všemi bezpečnostními předpisy.“

Francouzi plánují postavit jadernou elektrárnu v Británii. Tamní vláda finální rozhodnutí odložila

Číst článek

Běloruská tisková agentura informovala, že vnější tlakový obal reaktoru je v pořádku a neexistují žádné technické překážky, které by bránily jeho instalaci.

Kritiku běloruské úřady sklidily od litevské prezidentky Dalii Grybauskaiteové, neodpovídají prý na otázky ohledně bezpečnosti a nechtějí na místo pustit pozorovatele.

„Opakující se incidenty svědčí o tom, že naše znepokojení je odůvodněné. Z toho důvodu bude Litva dál usilovat o to, aby byla zaručena bezpečnost,“ dala prezidentka najevo znepokojení Vilniusu.

Jaderná elektrárna má stát 18 kilometrů od Ostrovce v Hrodenské oblasti, necelých 60 kilometrů od hlavního města Litvy.

Dva energetické bloky mají mít celkovou výrobní kapacitu až 2 400 MW, tedy o něco víc, než má v současnosti Temelín. První blok má být uveden do provozu v roce 2018, druhý o dva roky později.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme