Londýn čeká další demonstrace studentů

Mladým lidem se nelíbí záměr vlády zvýšit školné na vysokých školách a univerzitách až trojnásobně, na minimálně 6 tisíc a maximálně 9 tisíc liber ročně

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

První demonstrace, ke kterým došlo před 14 dny, skončily rozbitím oken v sídle Konzervativní strany a vyžádaly si osm lehce raněných. O přípravách obou stran na na dnešek mluvil ve Světě o osmé Rádia Česko londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

Lídr Liberálních demokratů Nick Clegg vyzval včera studenty, aby prozkoumali vládní návrh předtím, než se vydají do ulic. Nakolik ho vyslyší?

“Popravdě řečeno rozhořčení a v zloba studentů jsou příliš velké na to, aby se zabývali radami politiků, ať už je to špatně nebo dobře. A myslím, že právě Nick Clegg je tím politikem, kterému jsou studenti ochotni naslouchat - nemohou mu odpustit ten obrat o sto osmdesát stupňů a v jeho volebním obvodě v Sheffieldu vedou dokonce osobní kampaň za jeho odvolání. Situace dnes může být o to dramatičtější, že do ulic dnes chtějí vyjít také šestnácti a sedmnáctiletí studenti ze středních škol, kterých se to zvýšené školné dotkne jako prvních, má vstoupit v platnost v roce 2013,” pozunamenal Ivan Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech studentů v Londýně mluvil přímo od tamtud Ivan Kytka, a to pro pro Svět o osmé Rádia Česko

Právě vládní Liberální demokraté mají se zvyšováním školného asi největší politický problém - před volbami slibovali, že podobné návrhy nebudou podporovat. Jak se studentské protesty projevují na jejich popularitě?

“Jeden čerstvý předvolební průzkum z posledního víkendu - liberální demokraté v něm ztrácejí téměř polovinu hlasů, z 22 procent, které dostali v květnových volbách, jsou teď na pouhých 14 procentech. A téměř polovina britských voličů tvrdí, že je už příště volit nebude. Zdá se, že studenti, ale ani britští voliči neberou vážně argument vedení liberálních demokratů, kteří tvrdí, že ke změně postoje je donutil hluboký schodek veřejných financí, který odkryli, když se dostali k moci. Ale skutečný test dopadu na volební preference přijde příští rok na jaře - v květnovém referendu o změně volebního zákona a také ve volbách do skotského parlamentu a velšského národního shromáždění,” připomněl ve Světě o osmé Ivan Kytka.

Měly vůbec ty první demonstrace z před 14 dnů nějakou odezvu, změnila k dnešku vláda něco na svém záměru, objevily se nějaké ústupky?

“Ústupky rozhodně ne, i když možná posunula termín hlasování v Dolní sněmovně o navýšení školného - původně bylo naplánováno právě na dnešek, vláda chce možná získat čas, aby mohla veřejnosti vysvětlit, že univerzity budou moci účtovat školné 9000 liber pouze ve zvláštním režimu, pokud to dokáží zdůvodnit, a také všechna ta opatření, která mají vést k tomu, aby zvýšené školné neodradilo sociálně slabší uchazeče o studium.”

K dnešku - jak se obě strany, tedy studenti a pořádkové síly připravují?

“Více toho víme o přípravách studentů, ti v posledních třech dnech okupovali univerzity v Londýně a v Manchestru, masívně využívají sociální sítě, aby demonstraci lépe připravili a novinkou je to, že se do ní zapojí i budoucí maturanti. Pokud jde o trasu demonstrace má vést znovu centrem města, na Parlamentní náměstí, před sídlo liberálních demokratů a k bráně do uličky Downing Street. Ale jak ukázala situace z před dvou týdnů to se může rychle změnit. Pokud jde o s Scotland Yard není pochyb, že v záloze bude mnohem více policistů připravených k zásahu a pokud je bude provázet násilí, policie bude bránit majetek mnohem důrazněji než minule,” předpověděl Kytka.

A jak se na záměr trojnásobně zvýšit školné dívají samotné vysoké školy?

“Zdá se, že jsou rozděleny, ty elitní jako je Oxford nebo Cambridge ho tiše vítají, slibují si od něj více peněz na kvalitnější výuku a na lepší platy učitelů. Ty méně úspěšné nebo významné vysoké školy z toho navýšení mají otevřené či skryté obavy, zčásti proto, že odliv studentů může znamenat uzavření některých kurzů kateder a tím také ztrátu pracovních míst pro vysokoškolské profesory,” poznamenal na závěr Ivan Kytka.

Milan Kopp, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme