Londýn chce využít olympiádu k oživení reputace britské kuchyně

24. července  2012 v 18:01  
klobása, slanina, vajíčko, rajče - Foto: Stock Exchange Diane Groves

klobása, slanina, vajíčko, rajčeFoto: Stock Exchange Diane Groves

Londýnská olympiáda má oživit reputaci tradiční britské kuchyně. Všímá si toho agentura AFP. Zároveň také připouští, že tradiční fish-´n´-chips, smažená ryba s hranolky, plněné masové pirohy s kaší nebo bohaté anglické snídaně nejsou pro sportovce to pravé ořechové.

„Britská kuchyně se vyvinula od té doby, co byla osočovaná z toho, že patří mezi nejhorší gastronomie na světě,“ upozornil na Rádiu Česko odborník na gastronomii Pavel Maurer. 

Podle něj turisté či návštěvníci Velké Británie vyhledávají ale spíše exotickou kuchyni než klasickou britskou. Zejména je, jak uvedl, vyhledávaná takzvaná 'fusion kuchyně', tedy kuchyně, kde fúzovala třeba část britské gastronomie s italskou, francouzskou nebo nějakou ostrovní. 

AudioStáhnout
 

O tradiční britské kuchyni jsme na Rádiu Česko mluvili s odborníkem na gastronomii Pavlem Maurerem.

„Británie je obrovské bývalé koloniální panství a tím pádem impérium přitáhlo k sobě spoustu zahraničních gastronomii, ať už je to Indie, Austrálie nebo různé ostrovy, kde je obrovské množství různých koření a ingrediencí. A to všechno můžete dneska v Londýně nebo v Anglii najít,“ dodal.  

„A je také potřeba si uvědomit, že Velkou Británii tvoří Irsko, Anglie, Skotsko i Wels. To je takové panství ovcí a jehněčího. Welšské jehněčí je jedno z nejdražších vůbec v Británii, jaké si tam můžete dát,“ doplnil. 

Z britské kuchyně vyzdvihl Maurer především tradiční snídaně. „My jsme zvyklí spíše na snídaně sladké, zatímco oni mají například smažené houby, rajčata, fazole, smažená vajíčka, klobásy, slaninu, čaj a tak dále. Souvisí to i s tím, že člověk má snídat jako král, poobědvat s přítelem a večeři darovat nepříteli,“ uvedl. 

Maurer také připomněl, že dva nejslavnější kuchaři planety jsou Skot a Angličan. "Pravda ale je, že žádný z nich nedělá tradiční britskou, ale fusion kuchyni,“ dodal. 

Autor:  Martina Mašková  (mam),  bre
Pořad: Svět o třetí  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: už nevysíláme  
 

Nové články v rubrice

Tipy

« »
Dění na Ukrajině - Foto: Alexandr Pícha

Bouřlivé dění

sledujeme každý den

 
Promo - Občanský zákoník - Foto: Michal Jindra

Udělejte si přehled

v novém kodexu

 
Zuzana Plíšková - promo - Foto: Zuzana Plíšková

Brno nejen sportovní

do vysílání i na web

 
Zpravodajové z Ústeckého kraje - Foto: Tomáš Šácha

Zpravodajský tým

přináší informace do vysílání i na web

 
Mobilní aplikace Zprávy ČRo - Foto: Michal Jindra

Číst nás můžete

i když nejste u počítače

 
Hana Mikulincová - reportérka z Kraje Vysočina - Foto: Michal Jindra

Do vysílání i na web

přináší zprávy z Vysočiny

 
Michal Malý - reportér z Kraje Vysočina - Foto: Michal Jindra

Třebíčsko pokrývá

do vysílání i na web

 
Nemocnici v ukrajinské Semjonovce poničily granáty - Foto: Jan Šibík

Fotky Jana Šibíka

Ukrajina objektivem známého fotografa

 
Sparta - Malmö - Foto: Vladimír Staněk

Sledujte celé utkání

v přímém přenosu na internetu

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas