Londýn ujišťuje obyvatele Gibraltaru o suverenitě. S Madridem prý jednat nehodlá

Třicet tisíc obyvatel Gibraltaru se ptá, co s nimi bude po rozhodnutí Velké Británie odejít z Evropské unie. Španělsko se už nechalo slyšet, že chce jednat o dvojí suverenitě této britské državy. Z Londýna ale zaznělo ujištění, že o Gibraltaru s Madridem jednat nehodlá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gibraltar

Gibraltar | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Olivier Bruchez

Obyvatele Gibraltaru polekalo prohlášení úřadujícího španělského ministra zahraničí Josého Manuela Garcíi-Margalla, že by pro Gibraltar bylo nejlepším řešením přechodné období sdílené suverenity.

Nad Gibraltarem by vlála jak místní, tak španělská vlajka. Gibraltařané by měli volný vstup do Unie i bez členství Británie v ní.

Gibraltar se stane zemí mimo Unii stejně jako každá jiná a ztratí přístup na jednotný trh. Nebude moci užívat svobody volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, prohlásil to šéf španělské diplomacie.

Obyvatele Gibraltaru zatím uklidnilo ujištění britského ministra pro Evropu Davida Lidingtona, že Londýn nikdy nepřistoupí na řešení, kdy by Gibraltar přešel pod suverenitu jiného státu, aniž by si to lidí, kteří na tomto britském území žijí, přáli.

Gibraltar v referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie hlasovalo s drtivou většinou pro setrvání v Unii.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme