Londýnský soud vydal podnikatele Savova do Česka. Ten se proti verdiktu odvolá

Londýnský magistrátní soud nepravomocně vydal miliardáře Františka Savova k trestnímu stíhání do České republiky. Savov má ale ještě několik opravných prostředků. O vydání žádají české úřady kvůli tomu, že je podnikatel stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, podle něj jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Savov

František Savov | Foto: archiv Františka Savova

František Savov má ještě sedm dní na to, aby se odvolal k britskému vrchnímu soudu, v krajním případě může kauza skončit až u Nejvyššího soudu Spojeného království.

Právníci Františka Savova, kteří patří k absolutní britské špičce, pracují i s variantou, která je v Británii poměrně populární, což je stížnost u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Savov, podezřelý z krácení daní a praní špinavých peněz, má být vydaný do ČR. Rozhodl o tom soud v Londýně. Kauzu sleduje Jiří Hošek

Argumentovat se může třeba újmou na soukromém nebo rodinném životě, případně porušením práva na spravedlivý proces nebo právě různou formou nátlaku a nestandardním postupem policie nebo justice, na které si František Savov stěžuje.

„Právní zástupci Františka Savova se v prvé řadě odvolají k vyšší instanci u Westminsterského soudu. Je možné, že další řízení se budou odehrávat nejen na území Spojeného království, ale i u evropských soudů," potvrdil Českému rozhlasu Savovův mediální zástupce Jan Hrubeš.

Savov stále tvrdí, že je postup českých úřadů proti jeho osobě nestandardní. Právě tuhle argumentaci ale magistrátní soud odmítl.

V Británii existuje nový dodatek 12A k vydávacímu zákonu z roku 2003, který označuje za překážku k extradici (vydání pachatele jedním státem druhému k potrestání - pozn. red.), pokud v zemi, kam má být dotyčná osoba vydána, zatím nepadlo rozhodnutí o obžalobě nebo začátku soudního líčení, nebo kde nepřítomnost dotyčné osoby není jediným důvodem tohoto stavu.

Soudce Howard Riddle ovšem ve svém zdůvodnění uvedl, že postup české státní zástupkyně Ivy Bicanové považuje za jasný a že nepochybuje o tom, že případ Františka Savova skončí obžalobou a soudním líčením. Rozhodnutí čítá 12 stran.

Český podnikatel musí uhradit soudní náklady. I nadále se musí pravidelně hlásit na londýnské policejní stanici, nesmí vlastnit nebo používat cestovní doklady a nadále má zákaz nočního vycházení.

Savov: V ČR nemám zaručeno právo na spravedlivý proces

Savov už v minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. Česká strana na podnikatele vydala evropský zatýkací rozkaz, podle obhajoby ale bezdůvodně a účelově.

Podnikatel tvrdí, že podle britského práva nebyly splněny podmínky pro jeho vydání. Uvedl také, že proti němu vedou kampaň média vlastněná vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Podle českých vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty (DPH). Proti zahájení stíhání podal podnikatel ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl.

V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu podle názoru vyšetřovatelů podnikatel způsobil.

„My už jsme mnohokrát uvedli, že existuje řada důkazů, že vyšetřování v České republice není standardní a je ovlivněno nejrůznějšími tlaky. Je vedeno nedůvodně a tato nařčení pan Savov odmítá,“ uvedl Hrubeš.

Savov je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika nebo odborné lékařské časopisy.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme