Loni obcí proudily statisíce uprchlíků. Dnes je Nickelsdorf opět poklidným městečkem

Je to rok, co mediální zpravodajství plnily novinky z takzvané balkánské uprchlické trasy. Tisíce migrantů denně překračovaly hranice Evropské unie a mířily do Německa i dalších států. Jedním z klíčových míst na cestě pro ně byla rakouská vesnice Nickelsdorf, která byla uprchlíky občas doslova zaplavená. Přesto tam běženci dostali všechnu potřebnou pomoc. Fotky z Nickelsdorfu byly loni ve všech světových médiích. Podívali jsme se, jak to tam vypadá dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nickelsdorfem prošly v roce 2015 statisíce lidí

Nickelsdorfem prošly v roce 2015 statisíce lidí | Foto: Vojtěch Berger

Těžko si dnes představit, že na návsi v Nickelsdorfu bylo loni nějakých 15 tisíc lidí. „Hlavně jsme chtěli udržet klid. Ty počty lidí naháněly až hrůzu. Všechno jsme ale nakonec zvládli. Díky dobrovolníkům i spoustě lidí, kteří darovali všechny potřebné věci,“ říká starosta Gerhard Zapfl.

Obcházíme spolu dům na náměstí, kde žije 25 uprchlíků. Přišli sem loni v červenci, tedy několik týdnů před tím, než tímto městečkem začaly proudit statisíce uprchlíků. Celkem to za několik podzimních týdnů v roce 2015 bylo asi 300 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden ze symbolů loňské cesty stovek tisíc migrantů do Evropy. Nickelsdorf je dnes opět poklidným městečkem, natáčel Vojtěch Berger

Abdul je z Aleppa, syrského města, kolem kterého se stále vedou těžké boje. Spolu s ostatními v Nickelsdorfu pomáhal s tlumočením i rozdělováním pomoci projíždějícím uprchlíkům.

„Věděli jsme, jak se ti lidé cítí. Sami jsme tu cestu zažili. Dnes už mám povolení k pobytu, a doufám, že se mi podaří přivézt z Aleppa do Rakouska i ženu a naše dvě děti,“ říká Abdul.

'Pomáhat se musí'

Nádraží v Nickelsdorfu je opravdu miniaturní stanička. Právě tady přesedaly statisíce lidí z vlaku na vlak dál na západ. Výpravčí říká, že uprchlíci se objevují stále, spíše se ale jedná o jednotlivce.

Taky jinde v Evropě je všechno jinak. Balkánská trasa je pro migranty zavřená a situaci pomáhá zvládnout i dohoda o vracení uprchlíků uzavřená s Tureckem. Jak to vše vidí s odstupem jednoho roku starosta Zapfl?

„Těm lidem se musí pomáhat, na tom trvám. Zároveň ale kapacita Evropy není neomezená. Ten limit má každá vesnice někde jinde. U nás je to 25 uprchlíků na 1800 obyvatel. To zvládneme,“ poznamenává.

Ani po uzavření hranic ale nepřestala být Evropa atraktivním cílem. O co méně migrantů je dnes ale vidět ve volné krajině, o to víc jich využívá služeb pašeráků. Běženci tím extrémně riskují, podobně jako 71 migrantů, které loni koncem srpna našli policisté udušené v dodávce na rakousko-maďarské hranici.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme