Lov tažných ptáků na Maltě nezakážou. Střelci vyhráli referendum

Obyvatelé středomořského ostrova Malta v referendu rozhodli, že s lovem tažných ptáků nepřestanou. Malta má jako jediná země Evropské unie výjimku z unijních směrnic na ochranu přírody a na ostrově se smějí lovit ptáci na podzim a na jaře při jejich cestách do afrických zimovišť a při návratu do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum na Maltě o možnosti lovení tažných ptáků

Referendum na Maltě o možnosti lovení tažných ptáků | Zdroj: Reuters

Tažné ptáky budou na Maltě lovit dál, výsledek referenda byl ale překvapivě těsný a ochránci přírody a ekologové se snažili všemi prostředky.

Vypůjčili si například a parafrázovali pro svoji kampaň slavný hit Johna Lennona Give Peace a Chance. Nebylo jim to ale nic platné, byť prohráli velmi těsně. Pro pokračování lovu se vyslovilo 51 procent hlasujících, 49 procent bylo proti lovu tažných ptáků.

Na Maltě je lov ptáků velmi choulostivou politickou otázkou, předchozí pokusy některých vlád omezit lov měly často za následek posílení opozice.

I tentokrát do kampaně před referendem vstoupila politika, ale jak premiér Joseph Muscat i opoziční předák Simon Busuttil shodně prohlásili, že budou hlasovat pro jarní lov.

Dříve obživa, dnes zábava

Malťané v minulosti lovili ptáky jako zdroj obživy. Dnes už je to v podstatě jakási zábava a sport.

Stěhovaví ptáci se přes Maltu vracejí z Afriky, na pobřeží už na ně čekají lovci, všude jsou z kamenů postavené úkryty a lovci ptáky střílejí. Zpěvné ptáky lapají do sítí a prodávají v klecích, na talíři skončí dnes jen velmi malá část.

Byť je lov chráněných ptáků omezen, ornitologové dlouhodobě upozorňují, že lovci velmi často porušují zákony a střílejí i velmi ohrožené ptáky. Malta od EU dostala výjimku, která jí umožňuje v době jarní migrace střílet hrdličky a křepelky. Podle ornitologů se ale loví stejně vše, co má křídla.

Například v případě hrdliček tak došlo ve Velké Británii k poklesu jejich počtu o 95 procent a ekologové, kteří vedli na Maltě kampaň za zákaz jarního lovu, spočetli, že se v Evropě ročně nevylíhne až 200 tisíc mladých ptáků, protože jejich potenciální rodiče zastřelí lovci na Maltě.

Mladý rorýs zastřelený lovci na Maltě | Foto: BirdLife Malta

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme