Maďarsko kvůli uprchlíkům dočasně uzavřelo dálnici od hranic se Srbskem

Několik set běženců u jihomaďarské obce Röszke poblíž maďarsko-srbské hranice dnes odmítlo nechat se odvézt do shromažďovacího tábora, protlačilo se přes kordón maďarských policistů a vyrazilo po dálnici směrem k Budapešti. Dálnice kvůli tomu byla několik desítek minut uzavřená. Mezitím do Maďarska proudí noví a noví migranti, tisíce lidí denně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti v Röszke na maďarsko-srbské hranici čekají na policejní autobus

Migranti v Röszke na maďarsko-srbské hranici čekají na policejní autobus | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Podobný incident, kdy se migranti pokusí uniknout detenčnímu táboru, se nestal na maďarsko-srbské hranici poprvé.

„Já jsem toho byl svědkem v noci několikrát, zkrátka sejde se nějaká skupina lidí, třeba padesát, sto, no a vyrazí,“ přiblížil z Maďarska zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ľubomír Smatana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na maďarsko-srbské hranici přiblížil zvláštní zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana

Podle něj se jedná spíše o demonstrativní pokusy, jimiž si běženci ne vždy pomohou. „Ti policisté jsou celkem neúprosní, různě pochytávají lidi nejenom po dálnicích, ale i tady v okolních lesících a v kukuřici a potom je odváží do detenčního tábora,“ doplnil Smatana.

Jedním z míst, kde policisté uprchlíky „sbírají“ je i divoký tábor, který vyrostl v kukuřičném poli zhruba kilometr za hranicí.

Kromě stanů tam s pomocí dobrovolníků vyrostla také improvizovaná ambulance. A dobrovolníci, především ze zahraničí, také migrantům nabízejí potraviny či oblečení.

Dánsko zastavilo kvůli migraci provoz vlaků na trase z Německa

Číst článek

Pomáhat sem nedávno přijela i šestnáctka lidí z Brna. „Tak nějak spontánně to vzniklo,“ poznamenal Jirka, který právě uprchlíkům rozdává deky a oblečení. Svou úlohu nepřeceňuje. „Neřekl bych, že tady hrajeme nějakou důležitou roli,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v improvizovaném uprchlickém táboře, který vyrostl na maďarsko-srbské hranici, přiblížil zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana

Tábor není zrovna příjemné místo, mimo jiné kvůli velkému nepořádku. Také hygienické podmínky mají k ideálu daleko.

„Ty toi-toiky jsou tady třeba čtyři pro takové množství lidí, stojí tady už asi týden a jenom tady smrdí,“ okomentoval situaci dobrovolník Jirka.

Ani oficiální tábory, které tu poblíž jsou, však nejsou pro uprchlíky lákavé. I proto, že za ostnatými dráty, které tábory vymezují, vidí další uprchlíky. „Ta oblast je úplně plná, není úplně zřejmé, kdo kam patří,“ doplnil Smatana.

Röszke na maďarsko-srbské hranici, kudy denně procházejí tisíce migrantů. Při nástupu do policejních autobusů si berou jen nezbytné osobni věci | Foto: Ľubomír Smatana

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme