Maďarsko odložilo plán na zdanění internetu. Orbán ustoupil protestům

Maďarská vláda odložila návrh na zavedení internetové daně. Kvůli plánu kabinetu Viktora Orbána v Budapešti nedávno protestovaly desetitisíce lidí. Ti teď slaví vítězství. Připravovanou daň z přenosu dat na internetu kritizovala i Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: Reuters

Nejsme komunisté, řekl premiér Orbán v ranním půlhodinovém interview pro veřejnoprávní rozhlas a dodal:

„Vládneme ne proti lidem, ale s lidmi. A jelikož diskuse o technické změně telekomunikační daně nelze udržet v rozumných mezích, není možné daň zavést.“

Premiér vysvětlil důvody svých kroků poměrně složitě. Podstata je ale ta, že vláda stáhne svůj původní návrh a celé téma, včetně finanční, ale i obsahové stránky internetu, odkládá na leden, kdy se o tom začnou vést široké konzultace.

Internetové společenství svolává také na dnešní večer do centra Budapešti demonstraci. Ale už oslavnou, se snahou dát jednoznačně najevo, že - jak se říká ve výzvě k manifestaci - jde o vítězství maďarského národa nad hloupým vládnutím.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme