Maďarsko postaví kvůli běžencům u hranice se Srbskem čtyřmetrový plot

Maďarsko postaví na hranicích se Srbskem čtyři metry vysoký plot. Opatření má zastavit další příliv nelegálních uprchlíků do země. Na svém dnešním zasedání o tom rozhodla maďarská vláda. Maďarská média opatření označují jako železnou oponu, Srbsko v reakci vyzývá Evropskou unii, aby mu problém s imigranty pomohla řešit.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova parlamentu v Budapešti

Budova parlamentu v Budapešti | Foto: public domain, Ludovic Lepeltier, Damien Leblois

Ministr zahraničních věcí Péter Szíjjártó během přestávky vládního zasedání oznámil, že vláda rozhodla o fyzickém uzavření hranic mezi Maďarskem a Srbskem.

Ministra vnitra kabinet pověřil tím, aby do příští středy připravil realizaci tohoto projektu. Jde o 175 kilometrů dlouhý úsek, který bude uzavřen plotem vysokým čtyři metry.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavbě plotu „proti“ uprchlíkům na maďarsko-srbské hranici informoval spolupracovník v Budapešti Gregor Martin Papucsek

Maďarsko se inspirovalo již existujícím plotem na bulharsko-turecké hranici.

Šéf diplomacie dodal, že migrační tlak je na Maďarsko mimořádně velký a prý není možné čekat na společné rozhodování Evropské unie, která je podle jeho slov v této záležitosti velmi pomalá.

Podle premiéra Viktora Orbána navíc Bělehrad neřeší dostatečně problém běženců, kteří se snaží přes Srbsko a Maďarsko dostat dále do západní Evropy.

Od začátku roku se do Maďarska přes hranice se Srbskem dostalo 54 tisíc žadatelů o azyl. Podle úřadů by jejich počet mohl do konce roku stoupnout až na 130 tisíc.

Srbsko dnes v reakci na záměr Maďarska vyzvalo Evropskou unii, aby mu problém s imigranty pomohla řešit. Srbský ministr vnitra Nebojsa Stefanovic připomíná, že kromě vlastního území Srbsko chrání před přistěhovalci také hranice Evropské unie.

„Žádám všechny země Evropské unie, aby pomohly Srbsku bránit hranice se sousedními státy. Migranti totiž do naší země přicházejí právě ze zemí Evropské unie, jako je Řecko nebo Bulharsko. Chceme naše hranice bránit efektivněji,“ zdůraznil.

Vláda srovnává přistěhovalce s teroristy

Orbán od začátku uprchlické krize mluví o tom, že migranti z cizího kulturního a náboženského prostředí představují pro Maďary hrozbu.

Na řecké ostrovy nepřestávají přijíždět z tureckého pobřeží imigranti ze Sýrie

Číst článek

Tamní poslanci dnes mluvili o určení takzvaných bezpečných třetích zemí, odkud by se běženci neměli přijímat a kam by se měli bez problémů a hlavně rychle vracet.

Maďarská vláda argumentuje tím, že do země přicházejí migranti ze Srbska, kde jim nehrozí žádné pronásledování, takže by tam nebo v Makedonii či Řecku mohli zůstat, ale rozhodně by se prý neměli dostat až do Maďarska. EU za takzvanou bezpečnou zemi například Řecko neoznačuje, což je podle maďarské strany nesmysl.

Turisté si pobyt na řeckém ostrově Kos pochvalují, s žádnými uprchlíky se nepotkávají

Číst článek

Vláda v Budapešti vede proti nelegálním přistěhovalcům intenzivní kampaň a srovnává je s teroristy. Na velkoplošných plakátech varuje Čečence, aby respektovali kulturu a zákony Maďarska a aby tamním obyvatelům nebrali práci.

Proti migrantům tak Maďarsko staví vlastní občany. Poslední průzkumy ukazují, že 80 procent dotázaných nechce v zemi žádné uprchlíky. Maďarsko chce svůj postup proti běžencům bránit i v Bruselu na nastávajícím evropském summitu.

Hranice Maďarsko - Srbsko | Foto: Český rozhlas

Gregor Martin Papucsek, ČRo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme