Maďarsko uzavře o půlnoci zelenou hranici s Chorvatskem

Zelenou hranici s Chorvatskem uzavře od půlnoci Maďarsko. Po zasedání bezpečnostního kabinetu to oznámil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Budapešť tím chce zabránit dalšímu přívalu uprchlíků. Podle Szijjárta Evropská unie selhala, když se lídři zemí unie nedokázali shodnout na postupu při ochraně řeckých hranic. Přechody mezi Maďarskem a Chorvatskem zůstanou v provozu. Budou zde ale platit přísnější opatření. Budapešť už o svém rozhodnutí informovala sousední země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlna uprchlíků se za dohledu policie blíží k hraničnímu přechodu Hegyeshalom

Vlna uprchlíků se za dohledu policie blíží k hraničnímu přechodu Hegyeshalom | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Je to, jak mi vysvětloval, snaha mít pod kontrolou množství a schopnost registrovat ty, co překračují hranice. Cílem je snížit počet lidí, co se dostávají do Maďarska. Je to prý mimo jakoukoli kontrolu,“ potvrdil český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Reakce Maďarska je podle Zaorálka pochopitelná. „Nejsou schopni to spočítat, natož registrovat. Ta snaha dodržovat pravidla a mít v tom systému možnost registrovat, to je něco, co těžko mohu zpochybňovat,“ dodal ministr.

Migranti jsou z 90 procent zdraví. Zbytek není infekční, tvrdí lékař

Číst článek

Maďaři už před měsícem uzavřeli hranice se Srbskem. Uprchlíci pak pro cestu do západní Evropy jako tranzitní zemi začali využívat právě Chorvatsko. Za poslední čtyři týdny tam prošlo téměř 180 tisíc migrantů.

Maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó | Foto: Reuters

Podle chorvatské ministryně zahraničí Vesny Pusičové je jediným řešením krize spolupráce zemí osmadvacítky a zaměření na příčinu problémů. Záhřeb prý má pro uzavření hranic a kontrolu přílivu migrantů připravený krizový plán dohodnutý se Slovinskem. Podle některých informací by mohl spočívat ve vytvoření koridoru pro migranty, který by vedl přes Chorvatsko a Slovinsko do Rakouska.

Bulharští pohraničníci zastřelili na pomezí s Tureckem jednoho běžence

Číst článek

Uprchlickou krizi dnes komentoval maďarský premiér Viktor Orbán. Islám podle něj nepatří do Evropy a statisíce muslimů nelze v Evropě integrovat. V podobném duchu se vyjádřil i český prezident Miloš Zeman. Muslimští utečenci v Česku podle Zemana nebudou respektovat zákony a zvyklosti, ale budou dodržovat vlastní.

Uprchlíci míří na maďarské hranice | Foto: Reuters

ČRo, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme