Maďarský parlament chce zakázat kvóty ústavně. Odráží výsledky referenda, tvrdí Orbán

Maďarský parlament by mohl 8. listopadu schválit změnu ústavy. Ta by zakazovala povinné kvóty na přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie. Uvedl to předseda poslaneckého klubu vládnoucí strany Fidesz Lajos Kósa. Zákaz by podle něj platil od poloviny listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Viktor Orbán sa netají tým, že výsledok referenda považuje za svoj úspech aj víťazstvo

Premiér Viktor Orbán sa netají tým, že výsledok referenda považuje za svoj úspech aj víťazstvo | Foto: Vadim Ghirda | Zdroj: ČTK

„Musíme jasně říci, že Brusel nemůže bez souhlasu maďarského parlamentu usazovat žádné migranty v Maďarsku. A musíme jasně říci, že zakazujeme vynucené usídlování migrantů,“ prohlásil na stejné tiskové konferenci premiér Viktor Orbán. Kósa současně prohlásil, že Maďarsko se hlásí ke svému členství v EU.

Ústavní dodatek bude podle Orbána odrážet výsledky nedělního referenda, v němž 98 procent Maďarů hlasovalo proti povinným kvótám na přerozdělování migrantů v EU. Tento výsledek podle premiéra vytvořil nový blok vedoucí napříč stranami, pokud jde o ochranu suverenity v domácích záležitostech.

Kvóty v Maďarsku odmítlo víc lidí, než kolik jich v roce 2003 hlasovalo pro vstup do EU

Číst článek

Navrhované změny zahrnují zákaz usazování skupin migrantů s tím, že o přijetí migrantů lze rozhodovat jen na základě individuálních žádostí. Navržené změny v ústavě má vláda posoudit na svém středečním zasedání.

Kósa podle agentury MTI upřesnil, že vláda musí předložit návrh ústavních změn parlamentu do 10. října, parlamentní debata je naplánována na 17. října a hlasování na 8. listopadu.

Referendum nerozhodlo

V nedělním referendu o povinném přerozdělování migrantů drtivá většina Maďarů unijní kvóty odmítla, ale účast v hlasování byla příliš nízká, než aby výsledek mohl být platný. Kvóty sice odmítlo přes 98 procent hlasujících, účast se ale pohybovala jen kolem 40 procent. Pro platnost lidového hlasování přitom byla nutná účast nejméně 50 procent voličů.

Hlasování bylo vnímáno jako prověrka míry podpory kabinetu premiéra Viktora Orbána a jeho politiky u maďarské veřejnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme