Makedonie nezvládá příliv migrantů. Tisíce lidí pouští přes hranice

Do Makedonie přichází ilegálně denně tisíce lidí z Blízkého východu, kteří míří přes Balkán dál do západní Evropy. Makedonské úřady příliv běženců nezvládají a jdou z extrému do extrému. Nejdříve rozhání davy lidí pomocí slzného plynu a dělbuchů, pak je zase nechají v klidu jít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makedonská policie rezignovala a pustila migranty přes hranice

Makedonská policie rezignovala a pustila migranty přes hranice | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Na nádraží v Gevgeliji čekají stovky pasažérů na vlak, který je odveze přes celou Makedonii na sever k hranici se Srbskem. Za velké peníze si mohou koupit chipsy, broskve, cigarety, banány.

Přežívají tam i několik dní v nuzných podmínkách a jen ti, kteří mají velké štěstí, se do vlaku dostanou.

„Jedeme do Německa. Polovina mé rodiny už tam žije, švagr i kamarádi. Rád bych se v Německu usadil,“ řekl jeden ze syrských uprchlíků na nádraží.

Dobrovolníci z Česka lidem na nádraží rozdávají jídlo a balíčky s nejzákladnějšími věcmi, které potřebují k tomu, aby mohli pokračovat ve své cestě dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Makedonské úřady příliv běženců nezvládají. Tamní policie rezignovala a otevřela hranice

„Teď zrovna je den potom, co začali pouštět přes hranice, takže je tu plno lidí, plno vyhladovělých lidí, kteří byli nuceni až tři dny, někdy i víc, v mezihraniční zóně, kde není jídlo ani voda. Vůbec nic,“ popsal český dobrovolník Richard Souček.

Ten chtěl na vlastní oči vidět, jací lidé do Evropy přicházejí. „To nejsou teroristi, to není invaze Islámského státu. Zrovna tihle lidé, kteří jsou na cestě, potřebují naší pomoc,“ dodal.

Situaci na makedonsko-řecké hranici kontroluje policie společně s armádou. Na místě je asi 20 příslušníků s neprůstřelnými vestami a štíty. Jednou za čas mezi migranty hodí ohlušující granát, aby uklidnili stovky uprchlíků, kteří se snaží dostat z Řecka směrem do Makedonie.

Makedonská policie rezignovala a pustila migranty přes hranice | Foto: Petr Vavrouška

„Jeden z vojáků se mě zeptal, co budu dělat, když mě nepustí přes hranici. Tak jsem řekl, že tu zůstanu, ať mě klidně zastřelí. Už nemám co ztratit, přišel jsem kvůli válce v Sýrii o všechno,“ vysvětlil svou situaci pan Mohamed.

Podobně motivovaní jsou i další migranti, kteří teď chtějí nelegálně bez dokladů přes hranici.

Situace na hranicích

Dav 600 běženců se snaží ilegálně dostat do Makedonie. Potřebují k tomu jen tři rychlé skoky. Naproti nim stojí pět policistů, kteří jsou vyzbrojeni jen štíty a obušky.

Migranti využili otevření hranic a vše nechali na místě | Foto: Petr Vavrouška

Pokud se odhodlaný dav rozhodne, že uteče na druhou stranu, policisté nemají žádnou šanci. Tak vypadala situace na hranicích Řecka s Makedonií.

Makedonští policisté nakonec rezignovali, ustoupili stranou a migranty pustili do své země. Tisíce lidí se po pár minutách dostaly do obce Gevgelija na autobusové a vlakové nádraží.

Tam se snaží nasednout do autobusů, dodávek a taxíků s jediným cílem, dojet co nejrychleji přes celou Makedonii až k hranicím se Srbskem.

Makedonská policie rezignovala a pustila migranty přes hranice | Foto: Petr Vavrouška

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme