Makedonie uzavřela hranice pro uprchlíky. Čeká před nimi na 13 tisíc lidí

Makedonie zcela uzavřela svou hranici pro uprchlíky. S odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj to uvedla agentura Reuters. Země tak reagovala na rozhodnutí Slovinska a Srbska, které také začínají uplatňovat nová opatření pro vstup na své území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici | Zdroj: Reuters

Podle makedonského ministerstva vnitra do země v úterý z Řecka nevstoupil už žádný migrant. Na řecko-makedonské hranici se přitom tísní tisíce běženců.

Slovinsko začalo od půlnoci uplatňovat nový režim vstupu do schengenské zóny, a nebude proto přijímat migranty bez platných víz a pasů, uvedla Lublaň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci běženců v táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici přiblížila tamní koordinátorka humanitární pomoci Markéta Horská

Na tyto změny ihned reagoval Bělehrad a oznámil, že zavede stejná opatření na své jižní hranici s Makedonií a Bulharskem. Země si prý nemůže dovolit, aby "se stala sběrným táborem pro uprchlíky".

Země na takzvané balkánské migrační trase (Makedonie, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko) začaly už v únoru uplatňovat na hranicích přísnější pravidla pro vpouštění migrantů.

Výsledkem je výraznější snížení počtu postupujících uprchlíků a jejich nahromadění v Řecku. V současné době je tam na 37 tisíc běženců, z toho přes 13 tisíc u hranic s Makedonií.

V táboře u Idomeni očekávají evakuaci

Úplné uzavření makedonské hranice potvrdila Českému rozhlasu Markéta Horská, koordinátorka humanitární pomoc v Idomeni. Mezi běženci to ale podle ní větší rozruch nevyvolalo, protože fakticky je hranice mezi Řeckem a Makedonií uzavřená už několik dní.

„V minulých dnech prošlo hranicí jen několik desítek uprchlíků každý den, což v tom obrovském počtu 13 tisíc lidí zas tolik neznamená. Takže de facto hranice je zavřená už několik dní.“

„Na místě je poměrně klid, je to způsobené také deštěm, protože dneska celý den vytrvale prší a lidé zůstávají ve stanech,“ přiblížila Horská aktuální situaci v uprchlickém táboře u přechodu Idomeni. Napětí se ale podle jejích slov stupňuje.

„Hlavním problémem v celém táboře je nedostatek informací. Lidé se stále ptají, jestli je hranice zavřená, co s nimi dál bude, a ty informace prostě nejsou,“ říká dále lékařka a koordinátorka humanitární pomoci.

„My tady očekáváme, že v následujících dnech proběhne evakuace toho velkého tábora u hranice a že tito lidé budou odvezeni do táborů poblíž, které jsou poměrně asi slušně vybavené a ty podmínky by tam měly být daleko lepší. Nicméně ti lidé pořád doufají, že se hranice otevře a že se dostanou dál. Takže všichni máme strach z toho, jakým způsobem ta evakuace proběhne,“ dodává Markéta Horská.

Migrační krize | Foto: ČTK

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici | Foto: Reuters

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme