Makedonie vyhostila dva Čechy, údajně za účast v násilnostech

Z Makedonie byli vyhoštěni dva čeští občané za údajné poškozování majetku při násilných protivládních protestech ve Skopje. Oznámila to místní tisková agentura Žurnal s odvoláním na informaci úřadů. Oba mají zákaz vstupu do země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní protesty v Makedonii

Protivládní protesty v Makedonii | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý a o rok mladší muž byli přímo zapleteni do opozičních protestů, při nichž byly ničeny významné objekty v hlavním městě, uvedl Žurnal.

Účast vyhoštěné dvojice na několika demonstracích podle makedonské policie potvrzují záznamy zadržených Čechů na sociálních sítích a zajištěné fotografie. "Policie dosud nezjistila, kdo je najal a zaplatil," uvádí se ve zprávě.

České ministerstvo zahraničí informaci o vyhoštěných prověřuje, nemá ji od českých občanů ani od makedonských úřadů. "Na naši ambasádu ve Skopje ani na naše ústředí se v této souvislosti nikdo neobrátil," řekla mluvčí Černínského paláce Irena Valentová.

Poslední protivládní protesty v Makedonii se podle ní odehrály ve čtvrtek a od pátku se v zemi slaví pravoslavné Velikonoce.

V Makedonii v minulých týdnech tisíce lidí protestovaly proti rozhodnutí prezidenta Ďorgeho Ivanova udělit milost politikům zapleteným do skandálu s odposlechy. Demonstranti požadovali odstoupení prezidenta, odložení červnových parlamentních voleb a jmenování úřednického kabinetu.

Krize v Makedonii vypukla poté, co opozice zveřejnila sérii odposlechů, které svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů. Vládní konzervativci údajně nechali odposlouchávat na 20 tisíc lidí.

Podle makedonských úřadů bylo při demonstracích zraněno několik policistů a poškozena byla budova prezidentského úřadu, sídlo ministerstva kultury, vojenská kasárna a další objekty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme