Makedonská policie zasáhla slzným plynem proti migrantům

Tisíce běženců se podle svědků agentury Reuters pokusily davově proniknout na makedonské území. Tamní policie proti nim zasáhla slzným plynem na hranici s Řeckem. Už ve čtvrtek Skopje vyhlásilo v pohraničí kvůli uprchlické krizi mimořádný stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makedonská policie údajně zasáhla proti běžencům slzným plynem

Makedonská policie údajně zasáhla proti běžencům slzným plynem | Zdroj: Reuters

Asi tři tisíce migrantů, kteří po čtvrtečním uzavření hranic strávili noc na území nikoho mezi Řeckem a Makedonií, se dnes údajně už několikrát pokusily o ilegální překročení hranice.

Při střetu s policií utrpěli podle agentury AP přinejmenším čtyři migranti zranění. Na železniční trať, kterou migranti dříve často využívali jako trasu pro přechod Makedonie, dnes makedonská policie položila žiletkové dráty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Makedonii mluvil politolog ze Západočeské univerzity v Plzni Přemysl Rosůlek

V současnosti připlouvá do Řecka na lodích každý týden několik tisíc uprchlíků nebo přistěhovalců z Afriky a Blízkého východu. Odtamtud se snaží dostat přes Makedonii a Srbsko do Maďarska a dál do západní Evropy.

Maďarská vláda se snaží vzrůstající vlnu migrantů zastavit větší ostrahou hranice se Srbskem, na kterých dokončuje dvojitý plot po celé délce. Napětí v Makedonii se v posledních týdnech stupňovalo, vláda proto na ochranu obyvatel v pohraničí vyhlásila také výjimečný stav.

„V tom prvním městě mezi řeckou a makedonskou hranicí se shromáždilo tolik migrantů, že nemohly putovat vlaky dále na sever do Srbska a Makedonie to přestala zvládat,“ vysvětlil politolog Přemysl Rosůlek.

Makedonská policie zasáhla proti běžencům slzným plynem | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme