Makedonské Skopje ochromily prudké lijáky a silný vítr, zahynulo 20 lidí

Počet obětí silných bouřek v Makedonii stoupl na 20. Úřady se obávají, že bilance není konečná, stále totiž pohřešují šest lidí. Češi mezi nimi nejsou. Prudké deště a následné povodně zasáhly hlavní město Skopje a jeho okolí. Podle meteorologů tam během několika hodin napršelo tolik, co jindy za celý měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prudké deště ochromily makedonské Skopje a jeho okolí

Prudké deště ochromily makedonské Skopje a jeho okolí | Zdroj: ČTK

Přívaly vody proměnily ulice Skopje v divoké řeky. Metropoli zasáhly i silné nárazy větru, které vyvracely stromy a komplikovaly dopravu. Hllášeny byly rozsáhlé výpadky elektřiny.

„Ta průtrž trvala zhruba pět hodin, točila se tady nad kotlinou Skopje a zanechala se sebou nejen obrovské škody, protože hladina mnohdy dosahovala až dvou metrů, ale bohužel i ztráty na životech. Z ministerstva vnitra mám doteď informace o 20 obětech,“ řekl Českému rozhlasu velvyslanec ČR v Makedonii Miroslav Rameš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O následcích prudké bouře a průtrže mračen v Skopje mluvil na Radiožurnálu velvyslanec ČR v Makedonii Miroslav Rameš

„Všechno se odehrávalo tady ve Skopje a v okolí zhruba 10 kilometrů od centra. To znamená v těch přilehlých obcích, kde je špatná kanalizace a kde se ty přívaly vody nestačily nějakým způsobem odvést,“ přiblížil situaci velvyslanec. Většina obětí je podle něj právě z těchto přilehlých vesnic.

Úřady do záchranných akcí nasadily i armádu a policii.

„Dnes už byste po těch přívalech toho moc nenašli, město je v podstatě zase zalité sluncem. I když podle předpovědi sem asi ve třech dnech opět můžou přijít přívalové deště,“ řekl Miroslav Rameš a doplnil:

„Jinak ty hlavní silniční tahy na Ohrid a hlavní dálniční tah do Řecka jsou naprosto v provozu, tam žádné záplavy nebyly.“

ČRo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme