Malá Leonor se připravuje na roli španělské královny. Odpůrcům monarchie navzdory

Dědička španělského trůnu, princezna Leonor, slaví deváté narozeniny. Už teď má protokolární přednost před španělským premiérem i bývalým králem Juanem Carlosem. Plavovlasé děvčátko by se jednou mohlo stát čtvrtou královnou v dějinách Španělska. Pokud se ovšem monarchie v zemi udrží – mladí Španělé jsou totiž stále víc pro republiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Princezna Sofie, královna Letizia a princezna Leonor

Princezna Sofie, královna Letizia a princezna Leonor | Zdroj: Reuters

„Doufám, že až Leonor vyroste, Španělsko už nebude královstvím. Nepřeji si to, jsem pro rovnost šancí. I já bych chtěl být králem,“ říká dotázaný muž.

„Nejsem proti monarchii, ale myslím si, že správná by byla úplná rovnost. To, že má někdo štěstí a narodí se do královské rodiny, by ještě nemělo znamenat, že má i automaticky vládnout celé zemi,“ dodává další.

„V současnosti i my citlivější vnímáme všechny ty politické podvody a korupci, které teď ve Španělsku vyplývají na povrch. Nejen v politických řadách, ale i na královském dvoře. Naše generace si těchto věcí všímá. Ne jako rodiče, kteří když byli mladí, se sotva něco dozvěděli. My nevěříme politikům, monarchii – zkrátka už nevěříme nikomu,“ upozorňuje mladá Španělka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Devítiletá Leonor by se v budoucnu mohla stát čtvrtou královnou v dějinách Španělska. Mladí Španělé jsou ale stále více proti monarchii

Oblibě královské rodiny ale trochu napomohla výměna na trůnu. Král Felipe VI. zatím nemá na svědomí žádné aféry ani zpronevěry, navíc se snaží instituci monarchie modernizovat a přiblížit veřejnosti.

Dělá to i s ohledem na budoucnost své dcery. „Pokud si veřejnost pohněvá, osud monarchie může být všelijaký,“ upozorňuje spolupracovnice Českého rozhlasu Ľubica Zlochová

Princezna Leonor si prý velmi dobře uvědomuje svůj původ i z něj vyplývající povinnosti. Její rodiče o ní se smíchem říkají, že má takové povahové vlastnosti, jako kdyby předem věděla, do jaké rodiny se narodí.

Ráda prý urovnává konflikty

Starší dcera krále Felipeho je prý velmi zodpovědná, rozumná a hloubavá. Umí se chovat, zároveň jde ale o hravé děvče. Ví, že se jednou může stát královnou, není ale namyšlená ani s ostatními nejedná povýšeně. Ve škole prý ráda urovnává konflikty.

Malá princezna se učí anglicky i čínsky a trénuje chůzi po schodech tak, aby nebylo slyšet klapání podpatků. Postupně se také stále více objevuje na veřejnosti – jakousi zatěžkávací zkouškou byla nedávná korunovace krále Felipeho, přihlížela ale i oslavám výročí objevení Ameriky.

Jako následnice trůnu se Leonor stala princeznou asturskou. Královna Letizia, která není urozeného původu, se ale snaží, aby se její dcery v útlém věku účastnily co nejmenšího počtu oficiálních akcí.

Od příštího roku ovšem Leonor od svého otce převezme udílení Cen prince asturského za pozoruhodné úspěchy v oblasti vědy, humanitních věd a lidských vztahů, které se v této souvislosti přejmenují na Ceny princezny asturské.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme