'Mám sílu na tuto bitvu.' Sarkozy chce znovu kandidovat na prezidenta Francie

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy bude usilovat o další prezidentský mandát. Oznámil to podle agentury Reuters na Facebooku. Sarkozy to také uvádí ve své nové knize, která podle agentury AFP vyjde ve středu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Zdroj: Reuters

„Rozhodl jsem se být kandidátem pro prezidentské volby 2017. Cítím, že mám sílu na tuto bitvu v této neklidné době naší historie," napsal exprezident Nicolas Sarkozy na svém účtu na sociální síti.

Sarkozy se podle AFP podobně vyjádřil i v knize, kterou nazval Tout pour la France, tedy v překladu Vše pro Francii.

Kandidaturu v pravicových primárkách už oznámilo více než deset politiků. Hlavním Sarkozyho stranickým konkurentem bude bývalý premiér Alain Juppé. Ten v poslední době Sarkozyho v průzkumech veřejného mínění dosud vždy porážel.

Francie bude volit svou hlavu státu v dubnu a květnu příštího roku. První kolo se uskuteční 23. dubna, druhé je na programu o dva týdny později.

Obviněn z nelegálního financování kampaně

Jednašedesátiletého šéfa Republikánů v minulých volbách v roce 2012 porazil současný socialistický prezident François Hollande. Sarkozy se tak stal prvním francouzským prezidentem od roku 1981, kterého nezvolili na druhé funkční období. Po porážce se stáhl z politiky.

Politické body ztratil Sarkozy na jaře 2013. Po zjištění, že policie odposlouchávala některé jeho telefonické hovory kvůli údajnému nelegálnímu financování jeho někdejší kampaně, přirovnal postup vyšetřovatelů k praktikám bývalé tajné služby Stasi ve východním Německu.

Sarkozy byl pak letos v únoru obviněn z nelegálního financování své kampaně před prezidentskými volbami v roce 2012.

Na jaře 2013 byl exprezident vyslýchán jako podezřelý kvůli zneužití peněz miliardářky a dědičky kosmetického gigantu L'Oréal Liliane Bettencourtové pro svou volební kampaň v roce 2007. Jeho vyšetřování bylo zastaveno.

Nicolas Sarkozy | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme