Manipulace médií, tlak úřadů i omezování práv. OBSE kritizuje Rusko za volební nesrovnalosti

OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) není spokojená s průběhem nedělních ruských parlamentních voleb. V nich podle očekávání zvítězila vládnoucí strana Jednotné Rusko premiéra Dmitrije Medveděva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Rostově na Donu (ilustrační foto)

Volby v Rostově na Donu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Pozorovatelé OBSE kritizovali především procedurální nesrovnalosti a upozornili na manipulativní roli státních médií i sílící tlak ruských úřadů na občanskou společnost. Varovali také před omezováním základních politických práv.

Ruské ministerstvo zahraničí s hodnocením mise pozorovatelů OBSE zásadně nesouhlasí. Podle ruského velvyslance pro zvláštní úkoly Andreje Nestěrenka je kritika ze strany šéfa mise OBSE Illky Kanervy abstraktní a neobjektivní. „Jeho vystoupení obsahovalo jen samá negativa,“ řekl Nestěrenko.

Ruské volby vyhrálo Jednotné Rusko, ukazují předběžné výsledky. Uspěli i komunisté či Žirinovskij

Číst článek

Předsedkyně Ústřední volební komise Ella Pamfilovová konstatovala volební podvody zatím pouze ve třech okrscích. A to v Rostově na Donu, Nižním Novogorodu a v Dagestánu.

Volby se budou opakovat

Volební místnosti se tam proto budou muset znovu otevřít. Na celkový výsledek a drtivé vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko to ale nebude mít žádný vliv.

Česká diplomacie neuznává výsledky ruských parlamentních voleb na anektovaném Krymu za právoplatné a považuje je za nezákonné. Kandidáty, kteří tam byli zvoleni do Státní dumy, Česko za poslance nepokládá.

Martin Dorazín, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme