Média spekulují o motivech druhého pilota, který úmyslně poslal airbus k zemi

Vyšetřovatelé v Německu hledají motiv druhého pilota Andrease Lubitze, který záměrně způsobil havárii letadla společnosti Germanwings na jihu Francie. Všech 150 lidí na palubě zemřelo, včetně Lubitze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý policista hlídkuje u domu rodičů druhého pilota osudného letu

Německý policista hlídkuje u domu rodičů druhého pilota osudného letu | Zdroj: Reuters

Andreas Lubitz žil u svých rodičů ve městě Montabaur nedaleko Koblence.

"Byl to milý mladý muž, veselý, povahou ale spíš klidný. Nemám žádné vysvětlení pro to, co se stalo," řekl Peter Rücker z místního leteckého klubu, jehož členem byl také Lubitz.

Svůj výcvik na pilota u Lufthansy Andreas Lubitz před šesti lety na několik měsíců přerušil.

Podle jeho kamarádky ze školních let prý tehdy trpěl depresemi a syndromem vyhoření. Výcvik ale dokončil.

"Splnil všechny lékařské i letecké testy. Mohl létat bez omezení," uvedl šéf Lufthansy Carsten Spohr.

Pilot ze zříceného airbusu prý trpěl depresemi a syndromem vyhoření

Číst článek

Jak ale řekl v Šedesátce Radiožurnálu náměstek ředitele Léčebně preventivní části Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze Oldřich Truska, psychické potíže nebo poruchy se mohou vrátit, aniž by si toho někdo všimnul.

„Víme z praxe, že takovéto závažné stavy se občas stanou, ale těžko se odhalí dopředu, kdy je ten člověk takzvaně kompenzován, nejeví žádné známky. Takže ho můžete vyšetřovat horem dolem – a nemusíte na nic přijít.“

Ať už bylo motivem druhého pilota cokoliv, německé úřady vyloučily, že by Lubitz byl napojený na nějakou teroristickou skupinu. O teroristický útok podle nich nešlo.

Tragédii podle arménského serveru unikl Patrik Berger, ten to popřel

Aarménský zpravodajský server news.am napsal, že z havárie německého Airbusu A320 shodou okolností vyvázl bývalý český fotbalový reprezentant Patrik Berger. Podle serveru prý na poslední chvíli na osudný spoj z Barcelony do Düsseldorfu vrátil letenku. Berger tyto zprávy ale popřel.

Stříbrný medailista z evropského šampionátu v roce 1996 dnes na twitteru uvedl, že z Barcelony cestoval do Prahy v pondělí a vůbec neměl o den později v plánu letět osudným spojem z katalánské metropole do Düsseldorfu, jak informoval arménský server.

Andreas Lubitz na fotografii z jeho facebookového profilu | Foto: ČTK

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme