Měnit Lisabonskou smlouvu není problém, říká Rouček

Evropská unie hledá dnes v Bruselu plán jak ochránit společnou měnu. Aby ji do budoucna už neohrozily předlužené státy podobně jako nyní Řecko. Vzniknout by měl systém, který rozpočtové hříšníky odstaví od velkorysé unijní podpory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Velké dluhy by vedly k pokutám a ve finále i ke státnímu bankrotu. Ve hře je dokonce změna Lisabonské smlouvy, která neplatí ještě ani rok a jejíž schvalování vůbec nebylo jednoduché.

„Není to úplně špatný nápad, vedl by k větší rozpočtové kázni a politické strany už by nemohly slibovat každému všechno. Druhá věc ale je, jak se to dá reálně provést. Lisabonská smlouva ale ještě neplatí ani rok, říkalo se, že vyřeší všechny problémy EU, a už ji chceme měnit,“ uvedl europoslanec Jan Zahradil z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Rouček a Jan Zahradil mluvili v Ozvěnách dne o záchraně společné měny v EU.mp3

Podle jeho slov není nejlepší nápad za tímto účelem Lisabonskou smlouvu měnit. Trochu jiný názor na věc má místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček, jemuž by nevadilo, kdyby sedmadvacítka dospěla k tomu, že je změna Lisabonské smlouvy nevyhnutelná.

„Mně osobně by to nevadilo. Když to bude jen tato dílčí změna a bude-li dobrá vůle, pak to není problém. V první řaděale musíme řešit, jak zařídit jasnější a přísnější pravidla v eurozóně. Potom se bavme o cestě, jak k tomu dojít,“ řekl Rouček.

Premiér Petr Nečas prohlásil, že v Česku by mělo případným změnám v Lisabonské smlouvě předcházet referendum. S tím souhlasí i jeho stranický kolega Zahradil:

Zahradil: Navýšení rozpočtu je ostuda europarlamentu

„Je to v intencích programu této vlády, která řekla, že jakékoliv další smluvní úpravy, jakékoliv další změny pravomocí evropských orgánů musí být schváleny referendem. V EU jsme se ocitli ve velmi nemilé situaci při schvalování Lisabonské smlouvy, což zanechávalo nepříjemnou pachuť. Tomu se musíme vyhnout.“

„Jenže my nemáme zákon o referendu, jehož přijetí ODS už osmkrát zabránila,“ upozornil Rouček a dodal: „Referendum už jsme měli, a to o vstupu do EU, kde jsme se zavázali, že přijmeme euro. Občané tedy s konceptem eura vyslovili souhlas a nyní musíme hledat cesty, jakým způsobem to posílit. Měli by se k tomu vyjádřit i ústavní právníci.“

Internetový server Eu-observer tvrdí, že na včerejší večeři evropských lídrů se strhla ostrá hádka kvůli rozpočtu Evropské unie. Evropský parlament ho chce zvýšit skoro o šest procent.

Předseda parlementu Jerzy Buzek se kvůli tomu prý pohádal s britským premiérem Davidem Cameronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou, podle kterých je nutné šetřit všude i na unijní úrovni.Česká republika se připojila k výzvě nezvyšovat nadměrně unijní rozpočet.

„Poslanci ODS nepodpořili stávající podobu eurorozpočtu. Chceme šetřit a nesouhlasíme s tím, že by evropský parlament měl mít větší rozpočet, protože má větší pravomoci. Šetřit je potřeba všude a europarlament by měl jít příkladem. Tím, že si přiklepl další peníze, si udělal obrovskou ostudu,“ varoval Zahradil.

To europoslanci za ČSSD v prvním čtení navýšení rozpočtu podpořili. „Přibývají další pravomoci jako například evropská diplomatická služba. Nyní se povede diskuze, máme 21 dní a já věřím, že se najde kompromis,“ dodal Rouček.

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme