Merkelová dál věří v systém kvót. Podílet se na něm podle ní musí v EU každý

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli kritizovala země Evropské unie, které nechtějí přijímat muslimské běžence. Mezi tyto státy patří i Česká republika. V rozhovoru v televizi ARD Merkelová řekla, že je třeba najít v rámci EU společné řešení pro všechny a že každá z členských zemí unie musí splnit svůj díl.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová v Praze

Angela Merkelová v Praze | Foto: Martin Svozílek

„Nejde ale, aby některé země řekly, že u nich muslimy obecně nechtějí a že je jim jedno, jestli je to nutné z humanitárních důvodů, nebo ne," prohlásila Merkelová.

Kancléřka je zastánkyní systému, v němž mají být migranti přerozdělováni do zemí EU podle stanovených kvót. Česko i ostatní země takzvané visegrádské čtyřky, tedy i Slovensko, Polsko a Maďarsko, tento systém odmítají.

„Myslím, že musíme najít společné řešení a že podílet se na něm bude muset každý," odpověděla Merkelová na dotaz, zda věří, že systém kvót se nakonec bude realizovat.

„Uvidí se, jak budou vyváženy jednotlivé části (tohoto řešení)," dodala, což agentura AP interpretovala jako možnost, že by některé země přijaly méně migrantů výměnou za výraznější finanční příspěvek.

Návštěva Prahy

Kancléřka ve čtvrtek navštívila Českou republiku, kde si s českými politiky vyměnila i názory na nynější migrační krizi. Německý tisk pak její cestu po středoevropských zemích zhodnotil jako „nesplnitelnou misi", pokud jde o snahy o sblížení v otázce řešení migrační krize.

Německo patří mezi hlavní destinace nynější běženecké vlny, k čemuž přispěla i v poslední době kritizovaná vstřícná migrační politika německé vlády. Loni přišel do Německa asi milion uprchlíků, letos očekává spolkový úřad pro migraci maximálně 300 tisíc lidí.

Merkelová také vyzvala Turky žijící v Německu, aby se zapojili do společnosti a nepřenášeli do Německa konflikty z Turecka. V Německu žijí zhruba tři miliony Turků.

'Jsem i jejich kancléřkou'

„Říkám to pořád - jsem i jejich (Turků žijících v Německu) kancléřkou a myslím, že je důležité si to připustit. Když to opětují tím, že se budou angažovat pro naši zemi, a nikoliv přenášením konfliktů z Turecka do Německa, pak to bude dobře," prohlásila Merkelová.

Kancléřka nedávno v rozhovoru s listem Passauer Neue Presse naléhala na vysokou míru loajality německých Turků vůči Německu. Opozice to označila za zbytečné rozdělování společnosti v době, kdy jsou mezi Berlínem a Ankarou napjaté vztahy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme