Merkelová: islamistický terorismus do země nepřinesli běženci, islám k Německu patří

Uprchlíci do Německa nepřinesli islamistický terorismus, problém s těmito extremisty má země už mnoho let. Na předvolebním shromáždění své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v severoněmeckém městě Neustrelitz to ve středu podle agentury Reuters řekla kancléřka Angela Merkelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo udělá všechno pro objasnění teroristických útoků z minulého týdne, uvedla kancléřka Angela Merkelová

Německo udělá všechno pro objasnění teroristických útoků z minulého týdne, uvedla kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Merkelová připustila, že existují snahy získat běžence pro věc islamistů. „Fenomén islamistického terorismu, Islámského státu, není jevem, který k nám přišel s uprchlíky," řekla však.

IS podle ní dělá Německu problémy už řadu let a byl patrný už před loňskou migrační krizí.

V Německu se v červenci staly čtyři krvavé útoky, z nichž dva podle vyšetřovatelů byly motivovány islamistickým terorismem. V jednom případě sedmnáctiletý Afghánec napadl nožem a sekerou ve vlaku do Würzburgu pět lidí, než ho policie zastřelila.

V bavorském Ansbachu odpálil výbušniny ve svém batohu odmítnutý žadatel o azyl, exploze ho zabila a zranila devět dalších lidí.

Kancléřka také odmítla protimuslimské nálady, které v důsledku migrační krize zesílily v německé společnosti a které pomáhají k vzestupu populistické Alternativě pro Německo (AfD). „Jasně jsme řekli, že islám, který je prožíván na základě ústavy, patří k Německu," uvedla.

Formy islámu, které odmítají německou ústavu a například popírají rovnoprávnost mužů a žen, ale podle ní nemají v zemi místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme