Merkelová jednala na Slovensku o ukrajinské krizi i dodávkách plynu

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes dorazila na jednodenní návštěvu Slovenska. Postupně se setkala se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou a premiérem Robertem Ficem. Na Univerzitě Komenského pak převzala čestný doktorát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová jednal v Bratislavě se slovenským premiérem Robertem Ficem

Německá kancléřka Angela Merkelová jednal v Bratislavě se slovenským premiérem Robertem Ficem | Zdroj: Reuters

Angela Merkelová na Slovensku ujistila, že vztahy obou zemí jsou skvělé, že mezi nimi neexistuje žádný výrazný problém. Slovenský premiér Robert Fico připomněl, že Německo je největším obchodním partnerem Slovenska a vyslovil přání, aby se v tom nic do budoucna neměnilo.

Oba politici podle Fica mluvili i o zpomalování ekonomiky v Evropě. „Se znepokojením vnímáme náznaky zpomalení ekonomiky v eurozóně i v Evropské unii. Proto musíme společně hledat zdroje, které budou generovat růst ekonomiky a snižovat nezaměstnanost, což patří mezi naše společné priority,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Angely Merkelové v Bratislavě sledoval i zpravodaj ČRo Petr Vavrouška.

V Bratislavě se mluvilo také o současné krizi na Ukrajině. Slovenská vláda je dlouhodobým kritikem sankcí vůči Rusku. Premiér Fico tvrdí, že pokud se na východě Ukrajiny relativně dodržuje příměří, měly by se sankce výrazně omezit nebo úplně zrušit.

Německá kancléřka ale zdůraznila, že na Ukrajině od vyhlášení klidu zbraní zemřelo zhruba 300 osob a případnému zrušení sankcí musí podle ní přecházet plnění mírového plánu. Další vývoj teď podle obou politiků napoví výsledky ukrajinských parlamentních voleb.

Jedním z bodů jednání byly i dodávky plynu z Ruska. Slovensko si stěžuje, že už několik týdnů dostává z Ruska snížené dodávky plynu. Kancléřka ujistila, že je v zájmu EU, aby byl spor mezi Ukrajinou a Ruskem ohledně dodávek plynu urovnán.

Urovnání sporu kvůli dodávkám plynu

„Máme velmi velký zájem, aby jednání mezi Ukrajinou, Ruskem a EU byla co nejdříve uzavřena, abychom měli v zimě bezpečné dodávky plynu. Je naším zájmem, abychom našli řešení v tomto plynovém sporu. Samozřejmě, že je ještě třeba jednat,“ konstatovala Merkelová.

V souvislosti s plynem se mluvilo také o dluhu Ukrajiny vůči Rusku. Kyjev požádal EU o pomoc při jeho uhrazení. Zatímco Angela Merkelová naznačila možnost nějakého překlenovacího úvěru, premiér Fico je zásadně proti. Podle něj by se Ukrajina měla v řešení plynové krize více snažit.

„Není možné se tvářit, že chceme být teď partnery Evropské unie a očekávat od toho, že EU za nás všechno vyřeší a zaplatí. V této věci budu vždy otevřený a budu to jako slovenský politik otevřeně dále říkat,“ uvedl Fico na adresu Kyjeva.

Angela Merkelová navštívila Slovensko ve funkci německé kancléřky potřetí. Odpoledne si v Bratislavě na Univerzitě Komenského převzala čestný doktorát.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme