Merkelová kritizuje Řeky. Na jejich straně prý nebyla vůle ke kompromisu

Podle německého vicekancléře Siegmara Gabriela bude řecké referendum rozhodováním o setrvání Řecka v eurozóně. Řekl to po mimořádném jednání všech německých politických špiček. Kancléřka Angela Merkelová zároveň obvinila řeckou vládu, že při vyjednávání s věřiteli nebyla schopná kompromisu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Kancléřka řekla, že eurozóna stojí na solidaritě, k řešení ale musí přispět každá země. Uvedla, že řecká vláda od vyjednávání ustoupila jednostranně, nebyla také připravená k žádným kompromisům.

Ministr hospodářství a vicekancléř Gabriel přitom vyjmenoval hned několik případů, kdy eurozóna a věřitelé vyšli Řecku vstříc. Uvedl také, že nabídka Řecku ze strany věřitelů byla dostatečně velkorysá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji německých politiků k řecké krizi mluvil Martin Ježek

„Výsledek referenda má co do činění s tím, jakou budoucnost bude mít společná evropská měna. Na druhou stranu vím nebo spíš tuším, že občané Řecka si chtějí udělat vlastní názor,“ dodala kancléřka Merkelová.

Merkelová a Gabriel o situaci kolem Řecka odpoledne jednali se šéfy všech německých parlamentních stran. Po jednání kancléřka zopakovala, že jestli padne eurozóna, padne celá EU. A to si samozřejmě nikdo nepřeje.

Ve středu bude v německém Bundestagu celoparlamentní diskuse, kde se nebude mluvit o ničem jiném než o řeckých dluzích a nadcházejícím referendu.

Uzavření bank zatím Řekové přijímají klidně. Někteří se připravili včas

Číst článek

Vicekancléř již nyní uvedl, že pokud Řekové v nedělním referendu odmítnou návrhy věřitelů, bude to znamenat konec Řecka v eurozóně, a ne podklad pro nová jednání. Když se ale Řekové v referendu rozhodnou pro setrvání v eurozóně, odhlasují přijetí návrhů věřitelů, dveře k vyjednávání jsou nadále otevřeny. Ještě to však neznamená, že jednání dopadnou dobře.

„Ale musí tu být jasno, o čem se tady vlastně rozhoduje. Je to jasné ano, či ne, jestli zůstat v eurozóně, nebo ne. To se musí otevřeně říct. Pokud občané Řecka přijmou nabídku věřitelů, pak členové eurozóny musí znovu zasednout k jednacímu stolu. Pak je třeba řecké vládě naznačit, že musí ctít evropská pravidla,“ doplnil Siegmar Gabriel.

Podle vicekancléře se Německo bude snažit, aby euro zůstalo silnou a stabilní měnou, ať už se Řekové v referendu vysloví jakkoli.

Evropská komise prý Řecku nepředloží žádný nový kompromis

Číst článek

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr hospodářství a vicekancléř Siegmar Gabriel | Foto: Reuters

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme