Merkelová s Hollandem předloží Putinovi mírový plán pro východní Ukrajinu

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande po nečekané návštěvě Kyjeva zamířili hned do Moskvy. Tam mají dnes předložit prezidentu Vladimiru Putinovi upravený mírový plán pro východní Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O situaci na východní Ukrajině jednali v Kyjevě německá kancléřka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) a francouzský prezident Francois Hollande

O situaci na východní Ukrajině jednali v Kyjevě německá kancléřka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) a francouzský prezident Francois Hollande | Zdroj: Reuters

Angela Merkelová a Francois Hollande odletěli z Kyjeva do Moskvy bez jakéhokoli prohlášení pro veřejnost. Obsah návrhu je zatím tajný, mohl by prý ale vyhovovat všem. Oba politici chtějí detaily zveřejnit až po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Podle diplomatických zdrojů přivezli svou variantu mírového plánu, která spočívá ve vyhlášení příměří a zastavená postupu obou válčících stran na současné linii mezi povstaleckými územími a zbytkem Ukrajiny.

Prezident Petro Porošenko chce začít s rekonstrukcí východu země, obnovou sociálních plateb tamním obyvatelům a poskytnutím Donbasu zvláštního statutu v rámci Ukrajiny.

Ruská státní televize Rossija segodňa naznačuje, že iniciativě pomohl Vladimir Putin, když v úterý vyzval ukrajinskou vládu i proruské separatisty k ukončení bojů. Televize zdůrazňuje, že Kreml diskusi o mírovém řešení vítá, na rozdíl od úvah na dodávky zbraní ukrajinské armádě.

Ruská opoziční Novaja Gazeta zdůrazňuje, že dosavadní snahy o mírové řešení ale v praxi nic nezměnily, naopak boje na východě Ukrajiny jsou čím dál horší. Na kontě mají už 5400 mrtvých.

Moskva je prý také pod tlakem, protože se Spojené státy můžou rozhodnout vyhovět ukrajinské žádosti o zbraně.

O mírovém plánu píšou i média v Kyjevě. Ukrajinská Pravda s odvoláním na diplomatické zdroje tvrdí, že návrh Merkelové a Hollanda prý nepovede k vyřešení konfliktu, ale jen k jeho trvalému zamrznutí.

Ukrajina - území ovládané proruskými separatisty | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme