Město De Panne vzpomíná na Čechoslováky. Vojáci pomohli osvobodit Belgii i část Francie

V belgickém městě De Panne si připomněli padlé československé vojáky. Po vylodění v Normandii zahynuly v bojích s Němci na pomezí Belgie a Francie téměř dvě stovky mladých československých mužů. Čtyřicet jich ztratilo život během jediného listopadového dne roku 1944 při ofenzívě proti přístavu Dunkerque. Jsou pohřbeni na vojenském hřbitově mezi De Panne a vesnicí Adinkerke.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hroby českých a slovenských vojáků v De Panne

Hroby českých a slovenských vojáků v De Panne | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Místní vesnická kapela hraje českou hymnu. Děti z De Panne a Adinkerke kladou na hroby Čechoslováků květiny. Na každý hrob jedna bílá růže.

„Myslím, že to pro ně není formalita, protože jednak žijí ještě ti, kteří si druhou světovou válku pamatují, a myslím, že se ve školách starají, aby se ta vzpomínka předávala i mladším generacím,“ říká Milena Kolaříková-Lock, která v Belgii už dlouhá léta provádí turisty po bitevních polích i hrobech vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Belgické město De Panne vzpomíná na československé vojáky. Pomohli osvobodit Belgii i sousedí části Francie. Natáčel zpravodaj Ondřej Houska

Čtyřicet padlých českých a slovenských vojáků si ve městě připomínají každý rok.

Vojáci z Československé samostatné obrněné brigády se podíleli na obléhání přístavu Dunkerque, kde zadržovali silnou německou posádku, která se tak nemohla přesunout do bojů proti postupující britské a americké armádě.

Ceremonii na místním vojenském hřbitově střídavě vede české a slovenské velvyslanectví. Letos je řada na Češích, proto promluvil český velvyslanec v Belgii Jaroslav Kurfürst.

Řekl, že Češi a Slováci v De Panne zaplatili cenu nejvyšší a my všichni bychom si měli připomínat, že svoboda není zadarmo, ani dnes.

De Panne | Foto: Jan Křelina

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme